Aktuálně

5. 9. 200710:36

Vláda bude jednat o informačním systému pro fondy EU

Vláda dnes projedná desetiletou zakázku na informační systém pro realizaci, přehled a kontrolu čerpání peněz z fondů EU pro firmy z odvětví informačních technologií.

Takzvaný monitorovací systém k fondům EU pro programovací období 2007 až 2013 nebude na jednání vlády poprvé. Podle ministerstva pro místní rozvoj se jej zatím nepodařilo schválit i kvůli zpřesňování některých skutečností souvisejících s Národním strategickým referenčním rámcem, tedy základním dokumentem pro využívání fondů EU.

Předmětem analýz a rozhodování bude, zda půjde o zakázku pouze pro dílčí část centrální komunikace mezi Evropskou komisí a ČR, a nebo zda se zakázka bude týkat celé implementační struktury. Většina řídících orgánů operačních programů se vyslovila pro výběrového řízení na centrální část monitorovacího systému.

ČR jako jeden z méně vyspělých států EU může ke zlepšení životní úrovně obyvatel získat ve výše uvedeném sedmiletém období z fondů EU kolem 750 miliard korun. Do konce června vyčerpala ČR ze strukturálních fondů EU 20,5 miliardy korun. Tato částka ale byla z celkových 52 miliard korun přidělených na období 2004 až 2006; na jejich čerpání má Česko ještě čas do konce roku 2008.

Nový monitorovací systém je potřebný kvůli tomu, že není možné bez veřejné zakázky odstranit právní vady smlouvy na monitorovací systém strukturálních fondů v programovacím období 2004 až 2006.

Od letošního ledna se plně využívá systém vycházející ze současné architektury monitorovacího systému strukturálních fondů upravený o nové požadavky. Tento monitorovací systém byl prověřen z pohledu funkčnosti Evropskou komisí v rámci vyjednávání Národního strategického referenčního rámce a byl shledán jako funkční.