Aktuálně

5. 9. 200710:44

Češi a Američané dnes zasednou k jednáním kvůli smlouvě k radaru

Čeští a američtí představitelé dnes v Praze zasednou k jednání o případném umístění radarové stanice na českém území.

Američané chtějí, aby radar v Česku a desítka střel v Polsku byly součástí systému protiraketové obrany, která má chránit USA, Evropu a další spojence před možnými útoky z nepřátelské země.

Českou delegaci povede první náměstek ministra zahraničí a hlavní český vyjednavač Tomáš Pojar, v čele americké delegace bude vysoce postavený americký diplomat John Rood. Podle neoficiálních informací mohou být rozhovory velmi tvrdé.

Předmětem jednání bude český protinávrh dohody o zřízení radarové stanice u obce Míšov nedaleko Plzně. Původní americký text této dohody byl předán v dubnu, v květnu se uskutečnilo nulté neboli sondážní jednání. Český protinávrh dostali Američané v srpnu.

Ministerstvo zahraničí uvádí, že dohoda by měla definovat například funkce systému protiraketové obrany, účel zřízení radarové stanice, vymezení velení a kontroly operací protiraketové obrany. Dále bude dohoda řešit vlastnictví majetku, charakterizovat součásti radarové stanice, její správu a základní zajištění bezpečnosti a bude upravovat práva a povinnosti obou stran v těchto otázkách.

Podrobněji smlouva řeší také složení zde zaměstnaného personálu či návštěvy zařízení, náklady spojené s výstavbou, údržbou a provozem radarové stanice či případné nároky na náhradu škody.

Česká vláda letos zahájila s Američany jednání o radaru navzdory nepříznivému veřejnému mínění. České rozhodnutí, zda Praha radar povolí, chce Washington znát příští rok.