Aktuálně

6. 9. 200711:11

V ČR je afghánský policejní prezident

Do Česka včera přiletěl na soukromou návštěvu afghánský policejní prezident a hlavní poradce ministra vnitra Záhir Aghbar.

Přicestoval na pozvání Česko - afghánské smíšené obchodní komory v ČR. Jeho více než týdenní návštěva je především privátní, ale v programu má i pracovní schůzky.

Setkat se má například s náměstkem ministra zahraničí Jaroslavem Baštou či prvním náměstkem ministryně obrany Martinem Bartákem. Uvažuje se také o jednání s českým policejním prezidentem Oldřichem Martinů.

Afghánistán je jednou ze zemí, kde jsou zastoupeni čeští vojáci. Češi působí například v polní nemocnici v Kábulu. Spolu s Němci a Dány také tvoří rekonstrukční tým v provincii Badachšán na severu země. V provincii Hílmand operují speciální síly vojenské policie.

Vláda nyní souhlasila s tím, že že 225 vojáků bude posíleno o dalších asi sedmdesát vojáků, kteří tam vyjedou kvůli plánovanému českému vedení provinčního rekonstrukčního týmu (PRT) v jihovýchodní provincii Lógar. Souhlasit s tím musí ještě parlament. Vyslání rekonstrukčního týmu by mělo stát až 650 milionů korun ročně. Na rekonstrukci této asijské země se mohou podílet i podnikatelé.

Česko také Afghánistánu pomáhá s vybavením zbraněmi. Například letos vláda darovala 20.000 samopalů a 650 kulometů Afghánistánu. Zbraně jsou v celkové hodnotě přes 30 milionů korun. Na začátku podzimu by mohly do Afghánistánu dorazit také první dopravní vrtulníky.