Aktuálně

7. 9. 200711:03

Ministr Schwarzenberg se zúčastní neformální schůzky ministrů zahraničí členských státu EU

Ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg se dnes zúčastní neformální schůzky ministrů zahraničních věcí členských státu EU.

Schůzka se koná v portugalském městečku Viana do Castelo a potrvá do zítra. Ministry zahraničí Evropské unie čeká další jednání o nové unijní smlouvě, která má nahradit odmítnutou euroústavu. Půjde vůbec o první politickou debatu na tak vysoké úrovni od červnového summitu v Bruselu, který s menšími či většími obtížemi schválil mandát mezivládní konference, jež má text připravit.

Portugalsko, které nyní EU předsedá a podědilo agendu spjatou s reformní smlouvou po Německu, doufá, že se státy na konečné podobě textu dohodnou do půlky října a že smlouva bude moci být podepsána v prosinci.

Na textu nyní pracují právní experti. Jejich úkolem je "přeložit" zadání ze summitu do co nejucelenější podoby. Na stole je ale zatím jen první verze dokumentu.

Mezi další témata budou patřit aktuální mezinárodní problémy i reflexe dlouhodobějších cílů a úkolů EU v oblasti společné zahraniční a bezpečnostní politiky. V rámci gymnichu se uskuteční také pracovní oběd s ministry zahraničních věcí kandidátských zemí (Chorvatsko, Turecko, Makedonie).