Tiskové konference

17. 9. 20079:17

Tiskový brifing premiéra Mirka Topolánka po přijetí předsedkyně rozpočtového výboru kongresu USA Ellen Tauscher 14.9.2007

Martin Schmarcz, Úřad vlády ČR: Dobrý večer dámy a pánové, já vás vítám na krátkém tiksovém briefingu po jednání předsedy vlády České republiky pana Mirka Topolánka a delegace amerického Kongresu vedené kongresmenkou paní Ellen Tauscher. Jako první dávám slovo předsedovi vlády České republiky panu Mirku Topolánkovi.
Mirek Topolánek, předseda vlády ČR: A já, jak jste si u mne zvykli, toto slovo nepřijímám a předám ho paní předsedkyni Tauscher.
Ellen Tauscher, vedoucí delegace amerického Kongresu: Dovolte mi, abych nejprve poděkovala panu premiérovi za jeho pohostinnost. Chtěla bych vyjádřit svojí radost nad tím, že jsme mohli zavítat do vaší krásné země. Chtěla bych říci, že přijíždím společně se svými dvěma kolegy z naší Sněmovny. Jsem předsedkyní podvýboru pro strategické síly. Zároveň se mnou je zde pan Turner, což je zástupce za Ohio a pan Cooper za Tennessee. Společně jsme zde na misi, která představuje, která propaguje, společné stanovisko napříč našimi stranami, to znamená, jak demokratů, tak republikánů, ohledně raketové obrany a její témata. Chtěla bych zde vyjádřit náš eminentní zájem na tom, aby byla radarová základna umístěna zde, v České republice, a také další stanice s raketami Interceptory v Polsku. Chtěla bych rovněž vyjádřit a podpořit náš postoj, který jak už jsem řekla, napříč oběma stranami ohledně systému, který bude systémem systémů. Bude to program a systém, který chceme „natoizovat“, tj. měl by být součástí NATO. Měl by to být systém, i když vlastně v Americe vyvinutý technologicky, tak i rozšířený na naše spojence v Evropě. Měl by to být systém, který by měl chránit Evropu před raketami krátkého a středního doletu. Před nebezpečími ze strany blízkého Východu či dalších nebezpečí. Chtěla bych zároveň poděkovat za možnost pořádat zde nejrůznější diskuse a jednání. Chtěla bych také vyjádřit uspokojení nad nadstandardními vztahy, které má Česká republika a USA. Chtěla bych také ocenit solidaritu ze strany České republiky a doufám, že tyto vztahy budou pokračovat i nadále.
Mirek Topolánek, předseda vlády ČR: Pokud mám slovo, tak bych chtěl poděkovat paní kongresmance Tauscher a jejím dvěma kolegům, že přijeli do České republiky. Myslím si, že z toho, co paní kongresmanka, předsedkyně podvýboru, řekla, je zcela evidentní, že celá řada mýtů, které ovládají naše média v posledních týdnech je vyvrácena. Kdybych se pokusil je krátce vyjmenovat, je to mýtus, že prezidentské volby ve Spojených státech ovlivní postoj USA v budování missile defense nejenom nad územím USA, ale i pro spojence v Evropě. Ten druhý mýtus, který, myslím, je vyvrácen je, že nebudou peníze a že škrty v těchto programech budou znamenat ohrožení missile defense v evropské části NATO. Myslím si, že i to se ukázalo jako nesmysl. Ten systém bude financován postupně a postupně jak proběhne schvalovací řízení, tak se budou potřebné peníze do rozpočtu USA doplňovat. Myslím si, že odstranění těchto mýtů, například i to, že tento systém nebude součástí NATO, přispěje, po vašich informacích, které dáte české veřejnosti, k větší akceptaci lokalizace radaru na českém území. My jsme se, samozřejmě, hovořili o celé řadě otázek, ale jsem velice rád, že kongresmeni Kongresu Spojených států přijeli a že tyto mýty postupně vyvracejí.
Martin Schmarcz, Úřad vlády ČR: Zeptám se, zda-li to nechce paní kongresmanka doplnit, nebo jestli dáme prostor na otázky. Děkuji panu premiérovi, děkuji paní kongresmance Tauscher. Nyní je prostor pro vaše dotazy. Prosím, Mladá fronta Dnes.
Redaktor, MfD: Dotaz nesrozumitelný.
Mirek Topolánek, předseda vlády ČR: Tak já se těch jednání neúčastním, a vy musíte být dobře informován. Už v prvním kole těch jednání, potom co jsme odpověděli na návrhy smluv americké strany, obou smluv. Jak té smlouvy Sofa, tak vlastně postavení příslušníků Spojených států na českém území. Řada těch klíčových problémů se odstranila. V této chvíli já nemám signál, že by tam byl nějaký vážnější problém, další jednání proběhne, myslím, v září. V každém případě do té doby, než budou ty smlouvy dojednány, tak nebudeme uvolňovat žádné informace o tom, jak to jednání probíhá. Ale vy jistě víte, že to nejde.
Martin Schmarcz, Úřad vlády ČR: Děkuji, další dotaz, Česká televize.
Redaktor, Radiožurnál: Já bych se zeptal paní kongresmanky, shodujete se na tom, že… (nesrozumitelná část dotazu)…bude to i v případě, že se třeba ostatní členské státy NATO neshodnou na tom, že ten radar se začlení do systému?
Mirek Topolánek, předseda vlády ČR: Ony se na tom ale shodují.
Ellen Tauscher, vedoucí delegace amerického Kongresu: Chtěla bych říci, že v rámci naší mise, protože ještě předtím, než jsme přijeli do ČR, tak jsme byli v Bruselu v NATO. Tam jsme velice jasně hovořili o tom, že je třeba dosáhnout určité konvergence, je třeba si také uvědomovat to eminentní riziko, které skutečně hrozí, zejména jižní Evropě ze strany raket krátkého a středního doletu. Mám tím na mysli ohrožení ze strany Blízkého východu, nebo specificky Íránu. Také jsme hovořili o naléhavé potřebě ze strany Evropy - vytvořit potřebné systémy, které budou kompatibilní s americkými systémy, které budou poskytovat dostatečnou obranu. Hovořili jsme také o tom, že je potřeba to udělat mnohem rychleji. Také jsme požádali českého premiéra o určitou podporu a věříme, že se nám jí dostane.
Mirek Topolánek, předseda vlády ČR: Já k tomu dodám jenom tolik, že tady to podle té diskuse vypadá, jako kdyby protiraketová obrana spadla z nebe, ale už v roce 2002 na pražském summitu NATO, byla o tomto problému zahájena diskuse. V Rize byla schválena Physibility study, která se tohoto problému týkala. Je zcela evidentní, že na příštím summitu NATO bude missile defence jedním z klíčových problémů, který se bude diskutovat. Já neznám jediný z 26 států, který podceňoval riziko ohrožení Evropy či států NATO ať už raketami krátkého, středního nebo dlouhého doletu. Ta diskuse se vede spíše o časování. Diskuse se vede o tom, jak kdo bude jednotlivé ty systémy řešit tak, aby byly kompatibilní a aby představovaly ten systém systémů, jak o něm hovoří paní kongresmanka.
Martin Schmarcz, Úřad vlády ČR: Děkuji, prosím další dotaz. ČTK.
Redaktorka, ČTK: Pane premiére, můžete mi potvrdit informace o návštěvě amerického ministra obrany?
Mirek Topolánek, předseda vlády ČR: Mám stejně jako vy informaci pouze z medií o tom, že pan Gates navštíví Českou republiku. Žádnou oficiální informaci nemám.
Martin Schmarcz, Úřad vlády ČR: Děkuji, je další dotaz?
Mirek Topolánek, předseda vlády ČR: My vám děkujeme, dobrou noc.