Aktuálně

19. 9. 20079:37

Ministr zahraniční se sešel se svým malajským protějškem

Ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg se včera sešel s ministrem zahraničních věcí Malajsie Serim Syedem Hamidem Albarem.

Hlavními tématy jednání byly mj. možnosti studia Malajců v České republice, spolupráce v oblasti turistického ruchu či rozvoj obchodní výměny. Dotkli se také vztahů EU a Asie a situace lidských práv v Barmě.

"Malajci mají velký zájem o studium v ČR a podnikání v cestovním ruchu," uvedl Karel Schwarzenberg po setkání v Černínském paláci. V ekonomické rovině by Češi mohli v budoucnu uplatnit v Malajsii své zkušenosti s výstavbou a provozem elektráren, turbínami či v oblasti životního prostředí.

Albar uvedl, že by si přál, kdyby do Malajsie přijeli čeští podnikatelé. Na návštěvu pozval také českého ministra Schwarzenberga. Hledá se rovněž termín cesty premiéra Mirka Topolánka, dodal.

ČR do Malajsie vyváží například rozmnožovací, obráběcí a pletací stroje a piana, dováží naopak tradiční místní suroviny a kancelářskou, výpočetní a audiovizuální techniku. Obchodní výměna mezi Českem a Malajsií v posledních letech roste, Česko má však výrazný deficit. Loni české firmy do této asijské země vyvezly zboží v hodnotě 54,8 milionu dolarů (asi 1,1 miliardy korun), naopak dovoz z Malajsie činil 618 milionů dolarů (asi 12,2 miliardy korun).

Možnosti uplatnění českých firem v Malajsii bylo jedním z hlavních témat jednání šestičlenné senátní delegace, která v zemi loni v březnu zemi navštívila. Možnost představit se měly české podniky letos na jaře na národní výstavě České republiky v malajsijském Kuala Lumpur. Zúčastnilo se jí 25 tuzemských firem.

Mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu tehdy připomněl, že Češi mají značný zájem o rozvoj obchodní a ekonomické spolupráci s partnery mimo rámec EU. Přitom prioritní pro Česko jsou právě asijské země. Malajsie se řadí spolu s Čínou a Japonskem k největším obchodním partnerům ČR v tomto teritoriu.

Albar je v Praze poprvé, s ministrem Schwarzenbergem se ale v minulosti již několikrát setkal v rámci jednání ministrů asijských zemí a členských zemí EU. "Je jedním z těch, kteří dali mnoho impulsů a starali se, aby dialog mezi Asií a Evropou byl plodný," prohlásil o svém partnerovi Schwarzenberg.