Aktuálně

19. 9. 200710:15

Vláda má definitivně schválit rozpočet

Kabinet by dnes měl definitivně schválit návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 70,8 miliard korun.

Ministři projednávání klíčového zákona minulý týden přerušili, podle ministra financí Miroslava Kalouska by se ale celkové výdaje a příjmy rozpočtu už měnit neměly.

Výdaje státu se v roce 2008 mají vyšplhat na 1,107 bilionu korun, příjmy dosáhnou 1,037 bilionu korun. Schodek 70,8 miliardy korun představuje 2,95 procenta HDP, což je pod tříprocentní hranicí požadovanou pro přijetí eura. Schodek v maximální výši tří procent HDP minulý týden české vládě doporučila i Evropská komise.

Během uplynulého týdne ministerstvo financí udělalo podle Kalouska pouze přesuny mezi kapitolami státního rozpočtu, a to maximálně v řádu stovek milionů korun. Týkají se například 35 milionů určených na integraci romské komunity, které namísto ministerstva práce a sociálních věcí bude spravovat ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková. Podobných přesunů by mělo být deset až dvacet.

Navrhovaný deficit státního rozpočtu je nižší než v předchozích letech; pro letošní rok stát počítá se schodkem 91,3 miliardy korun. Podle náměstka ministra financí Eduarda Janoty by ovšem letošní deficit mohl o deset a možná až o 15 miliard korun klesnout. Přispět by k tomu mělo lepší inkaso celkových daňových příjmů.

Ministři by měli společně s rozpočtem na příští rok projednat také střednědobý výhled státního rozpočtu na léta 2009 a 2010. Podle něj by se měl nadále snižovat deficit veřejných financí. V roce 2009 Kalouskův úřad předpokládá deficit 2,6 procenta a v roce 2010 2,3 procenta HDP.

Do sněmovny musí vláda předložit rozpočet do konce září. Senát se rozpočtem nezabývá.