Aktuálně

20. 9. 200711:18

Vláda schválila návrh státního rozpočtu, plány MD na dopravní stavby či dotace pro Garanční fond

Kabinet na svém pravidelném jednání odsouhlasil návrh státního rozpočtu s deficitem 71 mld., harmonogram výstavby dopravní infrastruktury či dotace na vyplácení klientů zkrachovalých obchodníků s cennými papíry.

Vláda schválila návrh státního rozpočtu na příští rok. Stát by měl v roce 2008 hospodařit se schodkem 70,8 miliardy korun. Oproti závazným limitům, schváleným už v červnu, se podle ministra financí Miroslava Kalouska výrazně navýšily tři kapitoly. Školství dostalo navíc 1,7 miliardy korun, rozpočet ministerstva kultury se navýšil o 1,2 miliardy a ministerstvo zemědělství získalo jednu miliardu. Úpravy v ostatních resortech byly podle ministra Kalouska už mnohem menšího rozsahu. Prioritami rozpočtu jsou věda, výzkum, vzdělávání a infrastruktura. Schodek 70,8 miliardy korun představuje 2,95 procenta HDP, což je pod tříprocentní hranicí požadovanou pro přijetí eura. Rozpočet počítá i s prostředky z evropských fondů. Z Bruselu by do České republiky mělo směřovat 76 miliard korun, opačným směrem Praha odvede přes 30 miliard korun. Rozpočet na příští rok je připraven na základě změn prosazených v rámci reformy veřejných financí, kterou na konci srpna schválila Poslanecká sněmovna.

Vláda odsouhlasila harmonogram výstavby dopravní infrastruktury do roku 2013 s časovou rezervou do roku 2016. Strategický plán, který sestavilo ministerstvo dopravy, obsahuje seznam dopravních staveb, jejichž cena by podle odhadů měla přesáhnout 800 miliard korun. K nejdražším projektům patří dostavba jihomoravské silnice R52, silnice R6 na Karlovy Vary nebo severočeské dálnice D8. Vláda zároveň uložila ministerstvu dopravy, že musí pravidelně informovat o vývoji projektů dopravních staveb. Harmonogram budování dopravních staveb je strategickým dokumentem, který určuje, jaké dopravní stavby jsou pro stát zásadní. Harmonogram nahrazuje starší Generální plán rozvoje dopravní infrastruktury (GEPARDI), podle kterého se stavělo dosud. Podle nového plánu by se měla především dobudovat páteřní síť dálnic a železničních koridorů.

Ministři na svém středečním jednání schválili dílčí novelu zákona o podnikání na kapitálovém trhu, která umožní udělení dotací pro Garanční fond. Ten bude moci čerpat dotace od státu na vyplacení klientů zkrachovalých obchodníků s cennými papíry. Fond může dosud získat od státu pouze půjčku. Novela podle ministerstva financí neupravuje žádné jiné vztahy v zákoně o podnikání na kapitálovém trhu. Garanční fond obchodníků s cennými papíry vznikl v roce 2001. Fond není státním fondem, jde o právnickou osobu zřízenou státem. Členy správní rady fondu jmenuje a odvolává ministr financí.

České rozvojové a humanitární projekty v zahraničí by mělo mít nově na starosti Rozvojové středisko, organizaci zřídí ministerstvo zahraničí. Rozhodla o tom vláda na svém včerejším zasedání. Premiér Mirek Topolánek po jednání řekl, že vláda tak chce koncentrovat prostředky určené k rozvojové pomoci. Současně s Rozvojovým střediskem, které bude spadat pod ministerstvo zahraničí, by měla vzniknout Rada pro zahraniční rozvojovou spolupráci. Jejím cílem bude koordinovat názory a priority jednotlivých ministerstev. Česká republika dala loni na zahraniční rozvojovou pomoc zhruba 3,6 miliardy korun, což je oproti původním předpokladům více, než bylo v plánu. Oproti roku 2005 je to pak navýšení o 300 milionů. Peníze směřovaly především na projekty v takzvaných prioritních zemích, v Angole, Bosně a Hercegovině, Jemenu, Moldavsku, Mongolsku, Srbsku, Černé Hoře, Vietnamu a Zambii. K prioritám ČR patří i Afghánistán a Irák.

Vláda do konce roku přidá na opravu panelových domů 2,8 mld. Kč. Rozpočet Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) se tak do konce letošního roku zvýší na 4,3 miliardy korun. Nové peníze jsou určeny na opravu panelových domů v programu Panel. "Zvýšením množství peněz na opravy jsme vyhověli téměř všem letošním žádostem vlastníků panelových bytů nebo domů," řekl na tiskové konferenci po jednání vlády ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek. Program Panel podporuje rekonstrukce panelových domů především úrokovými dotacemi, kterými se pro investory snižují tržní úroky z půjček od bank a spořitelen až o čtyři procenta. Dotace nesmí překročit 40 procent skutečných nákladů na opravu a nesmí být vyšší než 55.000 Kč na byt. O havarijním stavu panelového domu, který vyžaduje opravu, musí rozhodnout Stavební úřad.