Aktuálně

21. 9. 200711:08

Česko, Švédsko a Francie zahájily v Praze přípravu společného programu předsednictví EU

Česká republika, Francie a Švédsko včera oficiálně zahájily přípravy na předsednictví v Evropské unii, v němž se tyto tři země vystřídají v roce 2008 a 2009.

Vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra se včera sešel se švédským ministrem zahraničních věcí Carlem Bildtem, švédskou ministryní při EU Ceciliou Malmströmovou, a francouzským státním tajemníkem pro evropské záležitosti Jaenem-Pierrem Jouyetem. Za cíl společného programu si stanovili reformu.

Podle Alexandra Vondry mají reformy vést k tomu, že Evropa obstojí v celosvětové konkurenci. Češi, Švédové a Francouzi navíc budou sedmadvacítce šéfovat v době, kdy by měly začít fungovat nové institucionální změny, jak předpokládá chystaná reformní smlouva unie.

Česko začíná společně s Francií a Švédskem připravovat společný osmnáctiměsíční program pro vedení EU. Další setkání odpovědných ministrů seuskuteční v polovině října v Lucemburku, práci chtějí završit v květnu příštího roku.

Předsednictví České republiky začne 1. ledna 2009, kdy v této pozici vystřídá Farncii. O šest měsíců později ho předá Švédsku. Jako své motto si Česká republika stanovila "Evropa bez bariér". Hlavními prioritami předsednictví by měla být témata konkurenceschopnosti, svobody pohybu zboží, osob, služeb a kapitálu a liberální obchodní politiky. Mezi další priority patří udržitelná a bezpečná energetika, revize rozpočtu a reforma společné zemědělské politiky, vnější vztahy EU a oblast justice a vnitra.