Aktuálně

24. 9. 200710:44

Vláda dnes rozhodne o daních a dálničních známkách

Kabinet dnes projedná novelu zákona o rozpočtovém určení daní, která přidává víc peněz malým obcím, ministři by měli také jednat o podmínkách čerpání peněz z fondu bydlení a o výši mýtného.

Novela zákona o rozpočtovém určení daní by měla přinést více peněz především nejmenším obcím do 300 obyvatel. Podle novely by obce mohly od příštího roku získat navíc až 2,5 miliardy korun. Dosud zákon počítá daňové příjmy obcí podle počtu obyvatel upraveného koeficienty, které vycházejí z velikosti obcí. Ministerstvo financí nově do zákona navrhuje zavést výpočet i podle výměry obce a prostého počtu obyvatel.

Kabinet projedná také návrh změny rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení na letošní rok i podmínky čerpání peněz z tohoto fondu.

Zabývat by se měli i cenami dálničních známek a sazbami mýtného. Ministerstvo navrhuje zdražit známky o 10 a 15 procent. Roční známka pro automobil by tak měla podražit z dosavadních 900 na 1000 korun. Pro nákladní vůz nad 3,5 tuny se cena zvýší na 8000 ze 7000 korun. Větším nárůstem cen u vozů nad 3,5 tuny chce ministerstvo částečně srovnat podmínky s kamiony nad 12 tun. Ty od ledna platí mýtné, které vychází nepoměrně dráž než dálniční známky.