Aktuálně

8. 10. 20070:46

Premiér Topolánek bude v Paříži mluvit se Sarkozym a dalšími politiky

Premiér Mirek Topolánek bude dnes jednat v Paříži s vrcholnými francouzskými politiky. Mezi hlavní témata rozhovorů bude patřit mimo jiné i blížící se předsednictví obou zemí v EU či chystaná reformní smlouva sedmadvacítky.

Českého premiéra dnes přijme v Elysejském paláci prezident Nicolas Sarkozy, poté je na programu schůzka s předsedou francouzské vlády Françoisem Fillonem a navečer jednání se šéfem Národního shromáždění Bernardem Accoyerem.
Dvoudenní návštěva bude mít i ekonomický rozměr. Spolu s Mirkem Topolánkem odjeli do Paříže také ministři dopravy a průmyslu Aleš Řebíček a Martin Říman i podnikatelská mise. Český premiér by měl vystoupit na podnikatelském fóru a lákat francouzské investory do České republiky.
V úterý se vládní delegace přesune do Toulouse. Prohlédne si montážní linku nově vyrobeného letounu Airbus A 380, který je určen pro potřeby České republiky.
Česká republika převezme předsednictví 1. ledna 2009 právě od Francie, o šest měsíců později ho předá Švédsku. Všechny tři státy nedávno v Praze oficiálně zahájily přípravy na tuto klíčovou roli. Hlavním jmenovatelem jejich společného osmnáctiměsíčního programu pro vedení EU by měla být reforma.