Aktuálně

10. 10. 20070:19

Premiér Topolánek ve Francii navštívil jaderné středisko a Airbus

Premiér Mirek Topolánek na závěr dvoudenního pobytu ve Francii navštívil Cadarache u Marseille, kde se začíná budovat pokusný termojaderný reaktor a montážní haly společnosti pro výrobu letadel Airbus v Toulouse.

Cílem bylo podpořit možnosti širšího podílu České republiky na obou programech.

V Cadarache Mirek Topolánek řekl, že Česká republika má zájem na posílení spolupráce s Francií v jaderné energetice a je připravena zvýšit svůj podíl na vývoji jaderných elektráren čtvrté generace.

Reaktor v Cadarache má pracovat na principu termojaderné fúze, k jaké dochází na Slunci. Cílem je umožnit výrobu laciné a ekologicky čisté energie prakticky v neomezeném množství. Ústav jaderného výzkumu v Řeži, jehož ředitel František Pazdera premiéra v Cadarache doprovázel, už má s francouzskou Komisí pro atomovou energii podepsánu dohodu o podílu na projektu.

Vyskytly se již první náznaky rozšiřování spolupráce i mezi průmyslovými podniky, například dodávky vnitřních vestaveb reaktorové tlakové nádoby pro Cadarache ze Škodovky.

V Toulouse česká delegace v čele s premiérem Mirkem Topolánkem viděla první letoun Airbus A380, který bude dodán zákazníkovi. Poté si prohlédla montážní halu tohoto obřího stroje, který má kapacitu až 800 cestujících.

Český premiér při přivítání zdůraznil zájem České republiky na další spolupráci s Airbusem, a to nejen pokud jde o nákup nových letadel, ale i pokud jde o širší podíl český firem na jejich výrobě.

Premiér přilétl do Prahy včera ve večerních hodinách. Hned po příletu má na letišti oficiálně převzal nový letoun Airbus A319.