Aktuálně

11. 10. 20079:18

Ministr Schwarzenberg přijal egyptského ministra zahraničí

Ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg ve středu přijal ministra zahraničních věcí Egyptské arabské republiky Ahmeda Abú el – Gheita.

Setkání ministrů bylo příležitostí k prodiskutování aktuálních otázek v politické, bezpečnostní a ekonomické oblasti. Ministři probírali mj. například situaci v Izraeli a Palestině, připravovanou schůzku k této věci ve Spojených státech, turistický ruch, české předsednictví v EU v roce 2009 či vzájemné investice. Egyptský ministr zdůraznil, že blízkovýchodní konference musí být připravena tak, aby byla úspěšná. S tím je podle něj spojena i účast arabských států na konferenci.

Podle Ahmada Abúla Ghaita Egypt podpoří kandidaturu ČR na nestálého člena Rady bezpečnosti OSN. "S povděkem jsem zaznamenal, že mne pan ministr ujistil o podpoře Egypta," řekl Karel Schwarzenberg, podle něhož si česká vláda podpory severoafrického státu velmi váží.

Egyptský ministr zahraničí, který je v Česku vůbec poprvé, do Prahy přivezl svému českému protějšku pozvání k návštěvě Egypta. Šéf egyptské diplomacie se včera setkal také s prezidentem Václavem Klausem a předsedou Senátu Přemyslem Sobotkou.