Aktuálně

17. 10. 200710:11

Konference k mezinárodním únosům dětí

Konference „Když rodič unese vlastní dítě“, která včera skončila, přinesla soudcům, advokátům i odborníkům z různých států možnost výměny informací, zkušeností a názorů na problematiku mezinárodních únosů dětí.

Účastníci se shodli na tom, že k úspěšnosti jednotlivých případů je nutná efektivní mezinárodní spolupráce soudců i jiných profesí.
Také zdůraznili, že navracení dítěte má probíhat co nejrychleji a pokud možno bez účasti soudů.
Řešení sporů rodičů o dítě prostřednictvím třetí, nezávislé osoby se zdá být vhodným způsobem, jak se vyhnout soudnímu řízení.
Monika Šimůnková z nadace Naše dítě uvedla, že jedním z nejdůležitějších výsledků konference je, že dojde k posílení role prevence. Chceme, aby nedocházelo k případům, kdy se rodiče přetahují o dítě, dodala.
Ministerstvo spravedlnosti dlouhodobě pracuje na zefektivnění ochrany dětí. V březnu vytvořil ministr Jiří Pospíšil pracovní skupinu pro otázky mezinárodních únosů dětí a výkonu rozhodnutí odnětím dítěte. Do konce roku předloží vládě novelu občanského soudního řádu, která by měla vést ke zrychlení soudních řízení o únosech dětí. Konference tuto vnitrostátní novelu podpořila.