Tiskové konference

22. 10. 200711:30

Tiskový briefing předsedy vlády ČR s kubánským disidentem Pedrem Fuentes Cidem dne 22. října 2007

Jana Bartošová, tisková mluvčí vlády ČR: Dovolte mi zde přivítat předsedu vlády pana Mirka Topolánka a vůdce kubánské opozice pana Pedra Fuentese Cida. Předsedu vlády poprosím o úvodní slovo.
Mirek Topolánek, předseda vlády ČR: Já vás zdravím na krátké, improvizované tiskové konferenci s mými kubánskými přáteli. Já jsem se setkal s Pedrem Fuentesem Cidem prakticky dva dny po převzetí ceny pro lidská práva, velkého bojovníka za svobodu a jednoho z perzekuovaných vůdců opozice přímo na Kubě, pana Manzeny, a využil jsem této příležitosti k tomu, abychom se setkali i v Praze. Naposledy jsme spolu hovořili telefonicky, když jsem byl v New Yorku. Jsem rád, že do Prahy přijel. Česká republika dlouhodobě patří v EU k zastáncům mezinárodního tlaku na kubánský režim a velmi pozorně sledujeme vývoj jak na Kubě, tak, samozřejmě, postupné sjednocování kubánské emigrace, které byla vždycky velmi roztříštěná, stejně jako byla rozdělená i opozice uvnitř Kuby. Během krátké schůzky jsme si zhruba řekli základní informace, co se děje na Kubě, co se děje v kubánské emigraci, co se děje v EU, protože musíte vědět, že EU v poslední době pod tlakem některých zemí, speciálně Španělska, Francie ale i Itálie chce zmírňovat tlak na kubánský režim. Česká republika, spolu s dalšími, patří do té druhé skupiny, do druhého tábora, který chce tlačit na kubánský režim, aby osvobodil vězně a míní v tomto smyslu dodržovat jistá restriktivní pravidla. Já jsem velmi rád, že jsem se mohl s Pedrem Fuentesem a jeho dvěma kolegy setkat v Praze. Myslím si, že je na něm, aby vám řekl pár slov.
Pedro Fuentes Cid, kubánský disident: Vážení přátelé, chtěl bych velice poděkovat za tuto tiskovou konferenci a za možnost k vám promluvit. Chtěl bych nejprve vyjádřit svou vděčnost České republice. Česká republika byla naším skutečným bratrem, který nás neustále podporoval. Vždycky zde byl pro nás. Vždy nám poskytoval podporu. A chtěl bych také říci, že si velice vážím svého přítele, a to říkám s veškerou hrdostí, přítele pana Topolánka, který byl skutečně obrovskou oporou a záštitou naší věci. Chtěl bych říci, že Kuba bude svobodná, možná dříve, než si všichni myslíme a než jsme si schopni všichni představit. Já se velice těším na ten okamžik, až všichni budeme v Havaně a budeme slavit: „Cuba Libre!“ Neboli svobodnou Kubu, svobodu Kubě.