Aktuálně

7. 11. 200710:24

Vicepremiér M. Bursík jedná v Bruselu o posílení české vědy

Vicepremiér a ministr životního prostředí Martin Bursík dočasně pověřený řízením resortu školství se dnes v Bruselu mimo jiné zúčastní jednání o operačním programu Výzkum a vývoj pro inovace (VaVpl).

Prostřednictvím tohoto programu má do roku 2013 Česká republika získat 68 miliard korun.

Operační program VaVpl byl oficiálně představen v roce 2005 a jeho realizace zahrnuje mimo jiné vytvoření omezeného špičkových výzkumných center, sítě kvalitně vybavených pracovišť na aplikovaný výzkum a posílení spolupráce s aplikační sférou, kterou představují podniky a nemocnice. Součástí programu je plán na rozvoj plně funkční infrastruktury pro výzkum a vývoj na vysokých školách, na kterém se podílejí studenti.

O finanční prostředky budou moci žádat například univerzity, výzkumné instituce a další orgány, které působí v oblasti výzkumu a vývoje.
Vyjednávání v Bruselu je důvodem, proč byl vicepremiér omluven z dnešního pravidelného zasedání vlády, na kterém ho bude zastupovat náměstek František Pelcl.
Na ministerstvo školství se na žádost vicepremiéra Martina Bursíka, dočasně pověřeného řízením resortu, vrátí někteří odborníci na přípravu čerpání peněz z evropských fondů.