Tiskové zprávy

8. 11. 200718:01

Jednání předsedů vlád České republiky a Bulharska

V odpoledních hodinách proběhlo jednání českého premiéra s bulharským premiérem Sergejem Staniševem. Předmětem jednání se stala společná témata, která jsou pro obě země problematická jako například energetika nebo životní prostředí. Oba premiéři rovněž hovořili o modernizaci armád a trhu práce.

Bulharský ministerský předseda Stanišev poděkoval České republice za pomoc při vstupu Bulharska do Evropské unie a zdůraznil, že chce dál koordinovat postupy v rámci EU. Během setkání premiér Sergej Stanišev podporoval myšlenku tradice a přátelství, které považuje za upřímné a významné pro budoucnost. Rovněž zdůraznil význam České republiky jako velkého investora. Po setkání předseda vlády Bulharské republiky uvedl: „Češi jsou vždy vítáni v přátelském Bulharsku“ a poděkoval Bulharům, kteří žijí v České republice a mohou zde podporovat rozvíjení jejich kulturní tradice.

K významné projednávané oblasti, kterou je vstup do Schengenského prostoru premiér Mirek Topolánek uvedl, že naše ministerstvo vnitra předá po vstupu do Schengenu své získané zkušenosti. Premiér zmínil také priority české vlády, kam patří zejména reformní změny v oblasti soudnictví a policie, hovořil mimo jiné o ochraně investic a odstraňování bariér. Západní Balkán, nezávislost Kosova a jiné tzv. „zamrzlé konflikty“, např. v Gruzii a Abcházii, patřily k dalším projednávaným tématům.


Tiskový odbor Úřadu vlády ČR