Tiskové konference

15. 11. 200712:22

Tisková konference premiéra Mirka Topolánka a premiéra Turecké republiky Recep Tayyip Erdogana

Jana Bartošová, tisková mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, já vás vítám po jednání delegací České republiky a Turecké republiky. Dovolte mi, abych zde přivítal předsedu vlády Turecké republiky pana Recepa Tayyipa Erdogana a předsedu vlády České republiky pana Mirka Topolánka. Předsedu vlády České republiky poprosím o úvodní slovo.
Mirek Topolánek, předseda vlády ČR: Vážený pane premiére, vážení novináři, vážení členové delegací. Musím říct, že jsme chystali návštěvu pana premiéra Erdogana už v minulém funkčním období, chystal jsem se já do Turecka, ale volby u nás i u nich tu dobu, než jsme se potkali, prodloužily. Pojí nás celá řada společných zájmů, pojí nás nejenom obchodní, ale i strategické zájmy. Pojí nás členství v organizaci jako je třeba NATO. Bilaterální vztahy s Tureckem jsou bezproblémové. Za posledních pět let vzrostla naše vzájemná obchodní výměna čtyřnásobně, ten vztah je velmi dynamický a velmi úspěšný. My jsme řešili nejenom ty věci, které nás spojují, ale i věci, které jsou před námi. Česká republika je dlouhodobě podporovatelem snah Turecka vstoupit do EU. My se domníváme, že žádná jiná forma, ať už to bude privilegované partnerství nebo účast v plánované Středomořské unii nebo jiná forma sousedství a partnerství, nemůže nahradit plnohodnotné členství. Jsme si vědomi všech těžkostí na té cestě, jsme si vědomi těžkostí jak v Turecku tak uvnitř Evropské unie, ale domníváme se, že je to jediná cesta propojení těchto civilizačních okruhů právě vstupem Turecka do EU. My jsme se dotkli celé řady jiných oblastí, možností spolupráce v kulturní oblasti. Znovuotevření turkologie na Univerzitě Karlově, dotkli jsme se výstavy chetitského umění, dotkli jsme se businessových vztahů, oblastí, ať už ve zbrojním průmyslu, energetickém průmyslu a dalších oblastí, které nás spojují a kde si můžeme vzájemně pomoci. Myslím si, že nyní bych dal prostor premiéru Erdoganovi.
Recep Tayyip Erdogan, předseda vlády Turecké republiky: Vážený pane předsedo vlády, vážení zástupci médií. Děkuji. Rád bych vyjádřil svou radost nad tím, že se nacházím na první státní návštěvě v přátelské a spojenecké zemi na pozvání mého drahého kolegy, pana předsedy vlády, Mirka Topolánka. Zároveň bych rád vyjádřil své díky za vřelé a přátelské přivítání, kterého se dočkala jak má delegace, tak já osobně. Turecko vnímá Českou republiku nejen jako přítele v Evropě, ale i jako partnera a spojence v euroatlantickém regionu. Naše státy sdílí společné globální hodnoty. Jedná se o dva státy, které si kladou podobné cíle – dosažení stability a rozvoje. Vztahy mezi ČR a Tureckou republikou se zakládají právě na tomto pevném základu. Zejména obzvlášť chci poděkovat našim českým partnerům a přátelům, že v posledním pětiletém období nás takovým způsobem podpořili v přístupovém procesu a při přístupových jednáních. Naše setkání s panem předsedou vlády mezi čtyřma očima a jednání delegací proběhly velmi přínosně a úspěšně. Povídali jsme si o tom, jak více a nadále rozvíjet naše bilaterální vztahy. Měli jsme možnost vyhodnotit naši spolupráci v oblasti politické, vojenské, ekonomické, hospodářské, kulturní i sociální. Mezi zeměmi nepanuje žádný politický problém. Máme zcela bezproblémové vztahy, zejména z růstu v hospodářské a obchodní spolupráci se nám zdýmá hruď. Ale je to dostatečné? Není. Rádi bychom tu spolupráci dostali do lepších čísel. Vzájemná obchodní výměna, která se nacházela v roce 2000 na úrovni 260 milionů dolarů dosáhla v roce 2006 celkového objemu 1,1 miliardy dolarů. Pouze za prvních 8 měsíců tohoto roku jsme dosáhli čísla jedné miliardy dolarů. Z toho si můžeme vypočítat, že pravděpodobně koncem roku dosáhneme obchodní výměny ve výši 1,5 miliardy dolarů. To je velmi pozitivní vývoj. V zájmu další podpory našich vztahů budeme za chvíli zahajovat setkání podnikatelské rady. Měli jsme možnost vytvořit platformu pro setkání našich podnikatelů pro společné investice. Této turecko-české podnikatelské rady se budu účastnit s váženým kolegou, s panem premiérem. Budeme mít zde možnost vyjádřit naši snahu o společný postup. Měli jsme možnost pohovořit i o lokálních a světových událostech. Sdíleli jsme své názory ohledně mezinárodního terorismu. S radostí jsme zjistili, že naše názory na mezinárodní stabilitu, rozvoj a mír se z velké části překrývají. Přál bych si, aby tato naše návštěva vytvořila další milník v rozvoji našich vztahů a děkuji vám za poslech.
Jana Bartošová, tisková mluvčí vlády ČR: Děkuji předsedovi vlády Turecké republiky i předsedovi vlády České republiky. A nyní je prostor pro vaše dotazy. Jenom upozorňuji, že vzhledem k nedostatku času je to na jeden dotaz z české strany a jeden z turecké strany. Prosím.
Serhat Akca, CNN Türk: Dotaz nebyl přeložen.
Recep Tayyip Erdogan, předseda vlády Turecké republiky: Odpověď nepřeložena.
Překladatel: Pan novinář se ptal na vnitropolitickou záležitost ohledně strany DTP, ohledně prohlášení pana premiéra na letišti a pan premiér odvětil, že toto se týká vnitřní politiky, že nyní se budeme v České republice zabývat jinými otázkami.
Jana Bartošová, tisková mluvčí vlády ČR: Tak prosím, česká strana nemá zájem.
Coskuán Özen, TRT: Rád bych se dotázal pana předsedy vlády, pana Topolánka. Jak jistě víte, Turecko je vystaveno hrozbě teroru dlouhodobě. Jak vy hodnotíte možnost přeshraniční operace tureckých ozbrojených sil za účel stability a míru v tomto regionu?
Mirek Topolánek, předseda vlády ČR: Tak to je otázka, kterou jsme se s panem premiérem také zabývali. Já myslím, že žádná ze zemí, na kterých žije kurdská menšina, dnes nemá zájem, dokonce ani sami Kurdové nemají zájem na vzniku toho velkého snu, velkého Kurdistánu. Nemá na tom zájem ani severní část Iráku, kde dnes Bárzání reprezentuje tuto část přímo v irácké vládě. Terorismus má projevy stejné na celém světě a je třeba s ním na celém světě stejně bojovat. Samozřejmě, vnímám citlivost té turecko-irácké hranice. Musím říct, že mě netěší, že vznikají takováto ohniska napětí. Mám ale pocit, že jak premiér Erdogan, tak premiér Bárzání jsou schopni ten problém řešit.
Jana Bartošová, tisková mluvčí vlády ČR: Děkuji, ještě nějaký dotaz? Tak poslední dotaz, děkuji.
Turecký redaktor: Pane předsedo vlády, dotaz na vás. Ve svém prohlášení jste uvedl, že podporujete plné členství Turecka v EU v období vašeho předsednictví EU v roce 2009. Jaké konkrétní kroky podpory můžete poskytnout? Zmínil jste, že nejste zcela zastáncem integrace do Středomořské unie či podobných organizací.
Mirek Topolánek, předseda vlády ČR: Já se obávám, já jsem určitě neřekl, že Turecko bude přijato v prvním pololetí roku 2009. Myslím si, že v prvním pololetí roku 2009, během českého předsednictví, můžeme zintenzifikovat negociační rozhovory, můžeme projednat jednotlivé kapitoly daleko intenzivněji právě proto, že ČR má na tom zájem. Středomořská unie je projekt, který nemá podporu celé řady středomořských zemí, takže v tomto smyslu je to pouze francouzská idea. Celá řada zemí, včetně Španělska, se domnívá, že Barcelonský proces je dostatečný pro země Středomoří. Existuje spekulace, že právě Středomořská unie by mohla nahradit plnohodnotné členství Turecka účastí právě v tomto uskupení. Já nemám nic proti regionálním organizacím, ale Středomořská unie v tomto smyslu nemůže nahrazovat snahu o plnohodnotné členství Turecka, jak už jsem uvedl. Děkujeme.
Jana Bartošová, tisková mluvčí vlády ČR: Děkujeme za pozornost, nashledanou.