Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

14. 11. 200710:00

Ve dnech 14.–16. listopadu 2007 navštíví Spojené státy místopředseda vlády České republiky pro evropské záležitosti Alexandr Vondra

Hlavní náplní programu místopředsedy vlády v USA jsou jednání s US administrativou a v Kongresu a konzultace týkající se přípravy České republiky na její předsednictví v Radě Evropské unie v první polovině roku 2009.

Jedním z témat návštěvy pana místopředsedy bude příprava summitu EU-USA ve Washingtonu, D.C., během českého předsednictví. Cílem summitu bude udržení a další rozvoj transatlantických vztahů a vazeb, včetně rozvoje transatlantického trhu. Místopředseda Vondra mj. vystoupí v Heritage Foundation a jako bývalý disident a mluvčí Charty 77 bude přednášet o vztahu EU a USA v 21. století v rámci pravidelného konání tzv. „Freedom Lecture of American Friends of the Czech Republic“ v Centru pro strategická a mezinárodní studia (CSIS).

Setkání místopředsedy vlády s novináři je předběžně plánováno na pátek ve Washingtonu; detailní program jeho pobytu v USA se aktualizuje a bude k dispozici na webových stránkách ZÚ Washington.