Aktuálně

21. 11. 200710:05

Ministerstvo financí: Dražba první emise dluhopisů začíná dnes

Emisi fixně úročeného státního dluhopisu s padesátiletou splatností na tuzemském trhu vydá Ministerstvo financí České republiky 26. listopadu. Emise proběhne formou aukce státních dluhopisů právě dnes. Objem je standardní při vydání 1. tranše státního dluhopisu, jeho výše činí 8 mld Kč. Kupon byl stanoven 20. listopadu.

Česká republika se stane pátou evropskou zemí za Velkou Británií, Francií, Řeckem a Itálií, která státní dluhopisy s padesátiletou platností vydala. Zároveň Ministerstvo financí ČR odkoupí státní dluhopisy o objemu 10 miliard korun do vlastního portfolia. Důvodem k takovému kroku je doplnění portfolia ministerstva financí ČR dlouhodobými státními dluhopisy, které postupně nahrazují část státních pokladničních poukázek.

Náměstek ministra financí Eduard Janota v souvislosti s emisí upřesnil, že účelem tohoto kroku Ministerstva financí ČR je rozšíření portfolia jednotlivých dluhopisů a také přizpůsobení se úrokovému vývoji v ČR. ,,Peníze z tohoto dluhopisu budou použity na financování státního dluhu," dodal. Oznámení o aukci 1. tranše 53. střednědobých státních dluhopisů České republiky je k nahlédnutí zde.