Aktuálně

3. 12. 20079:12

Ministerstvo zahraničních věcí ČR kritizuje průběh voleb v Ruské federaci

Ministerstvo zahraničí České republiky hodnotí průběh voleb v Ruské federaci negativně. Podle oficiálního prohlášení MZV ČR ze dne 2. 12. bude složení ruského parlamentu vždy ve stínu okolností, které k němu vedly.

"Volební proces nadále velmi pečlivě sledujeme a vyhodnocujeme. Předběžné výsledky naznačují, že povolební vývoj v Rusku se bude ubírat očekávaným směrem, tedy pod vlivem politických sil reprezentujících zájmy současné kremelské administrativy," uvedlo na svých stránkách Ministerstvo zahraničí ČR v den konání voleb do ruské Dumy.

"Ministerstvo zaraničních věcí České republiky, aniž by předjímalo finální výsledky voleb, konstatuje, že na volby v Ruské federaci nelze uplatnit kritéria svobodného a spravedlivého přístupu. Ruské orgány totiž neumožnily jejich nezávislé pozorování ze strany OBSE a ani sama předvolební kampaň neprobíhahala v souladu s demokratickými standardy, o čemž svědčí nepřiměřené zásahy ruských státních orgánů proti opozičním silám. Budoucí složení ruského parlamentu proto bude vždy ve stínu pochybností o okolnostech, které k němu vedly," stojí dále v prohlášení.

O komplikacích, které provázely nezávislé zahraniční pozorovatele při opakovaných žádostech o udělění víz před zahájením voleb, ministerstvo zahraničí informovalo již dříve. Zároveň jménem České reopubliky vyzvalo Ruskou federaci, aby omezila jakékoli restrikce i v případě příštích prezidentských voleb v roce 2008.