Aktuálně

12. 12. 200717:50

Premiér Mirek Topolánek: Vypovězení smlouvy rakouské firmě Steyr bylo správným rozhodnutím

O výsledcích jednání vlády ČR ze 7. prosince, které probíhalo v utajeném režimu, dnes v pořadu Českého rozhlasu Radiožurnálu hovořil premiér Mirek Topolánek, který byl jeho hostem. Vypovězení smlouvy dceřinné společnosti americké firmy General Dynamics k 10. prosinci premiér označil jako správné rozhodnutí vlády, která tímto krokem zamezila možnému zatížení českého státu arbitráží o 20 miliard korun.

V souvislosti s utajeným jednáním vlády ČR premiér poznamenal, že zabránění úniku informací považuje za ukázku dobrého fungování vlády. Firmě, které byla smlouva z vážných důvodů vypovězena, byly v průběhu jednání předkládány technické parametry, jejichž splnění mělo podle premiérových slov vyvolat změnu v postoji k řádnému plnění stanovených podmínek. Společnost ale na dohodu nepřistoupila a proto se vláda rozhodla ochránit stát před arbitráží, která by v případě přetrvání spojení státu s firmou Steyr hrozila. "S firmou Steyr budeme dále jednat, vyplývá pro ně sankce v řádech desítek milionů, které vláda bude požadovat," uvedl dále premiér Topolánek s tím, že k řešení stávající situace existuje celá řada právních nástrojů. "Ideálním výsledkem bude, když Armáda ČR dostane, co potřebuje a na co má zdroje," řekl premiér. ,,Dvacet tři miliard je alokovaných a připravených," upřesnil a vyloučil možnost navýšení částky potřebné pro nákup transportérů. ,,Vypovězení smlouvy proběhlo v zájmu tohoto státu," uvedl nakonec.

V odpovědi na otázku týkající se hodnocení vládní koalice označil výsledky práce vlády ČR premiér Mirek Topolánek jako pozitivní. ,,Vládní koalice je velmi stabilní," řekl premiér a zdůraznil, že s výjimkou zákona o rozpočtovém určení pro kraje byla vláda v plnění programu úspěšná.