Aktuálně

17. 12. 20078:20

Termín vstupu ČR do schengenského prostoru se blíží, oslavy historického kroku budou zahájeny 20. prosince

Česká republika vstoupí 21. prosince 2007 do schengenského prostoru. U příležitosti této historické události budou 20. prosince zahájeny oslavy, které potrvají do 22. prosince. Ministerstvo vnitra ČR ve spolupráci s krajskými úřady organizuje hned několik slavností, kterých se zúčastní ministři vnitra a delegace zainteresovaných států. Dějištěm oslav se stanou hraniční přechody se Slovenskem, Rakouskem, Německem a na trojmezí ČR - SRN - Polsko.

První z oslav bude zahájena ve čtvrtek 20. prosince na hranici, která byla zavedena jako poslední, tedy mezi Českem a Slovenskem. Ve Starém Hrozenkově v 19:00 ministr vnitra ČR Ivan Langer se svým slovenským protějškem Robertem Kaliňákem, za účasti představitelů krajských samospráv, symbolicky přetnou maketu hraniční závory. Součástí zrušení první z hranic bude slavnostní ohňostroj. Ministr Ivan Langer poté navštíví česko - rakouské hranice a následně se setká s rakouským ministrem vnitra Güntherem Platterem v Mikulově. Zde se zúčastní již probíhajících oslav.

Dějištěm největší z oslav historické události se v pátek 21. prosince stane česko-polsko- německé trojmezí. Slavnosti se zúčastní německá kancléřka Angela Merkelová, předseda vlády Polské republiky Donald Tusk, český premiér Mirek Topolánek, ministr vnitra Ivan Langer a také představitelé předsedajícího Portugalska a předseda Evropské komise José Barosso.

Slavnosti vstupu České republiky do schengenského prostoru budou probíhat rovněž v Železné Rudě, Českých Velenicích a na dalších hraničních přechodech.

Cizinecká policie výrazně sníží počet svých zaměstnanců. Na 2300 policistů po odchodu od cizinecké policie obohatí sbory pořádkové a dopravní policie v příhraničních městech.

O vývoji, který předcházel vstupu ČR do schengenského prostoru detailně informoval premiér Mirek Topolánek spolu s ministrem vnitra Ivanem Langerem na červencové tiskové konferenci k informační kampani o procesu, který bude 21. prosince 2007 úspěšně završen. Rozšíření schengenského prostoru bylo definitivně formálně schváleno na zasedání Rady pro spravedlnost a vnitřní věci v Bruselu ve dnech 6. - 7. prosince 2007. Ucelené informace o schengenské spolupráci naleznete zde .