Aktuálně

18. 12. 20077:30

Premiér M. Topolánek se svými hosty uctí památku formování autonomní československé armády ve Francii v roce 1917

Na prosinec 2007 připadá 90. výročí vzniku samostatného československého vojska v rámci francouzské armády. Památku zásadního kroku, který byl výsledkem usilovného diplomatického jednání Československé národní rady a francouzské vlády, společně s premiérem uctí velvyslanec Francie v ČR CHarles Fries, velvyslanec Slovenska v ČR Ladislav Ballek, velvyslanec ČR ve Francii Pavel Fischer, ministryně obrany Vlasta Parkanová a náčelník Generálního štábu Armády ČR Vlastimil Picek.

K historickému kroku uznání samostatné československé armády došlo 16. prosince 1917, kdy francouzský prezident R. Poincaré vydal dekret, povolující formování autonomní československé armády ve Francii. Tento dekret vstoupil v platnost 19. prosince, kdy bylo toto oficiální povolení francouzské vlády zveřejněno v tiskovém věstníku. Na základě dekretu začaly vznikat jednotlivé útvary československé armády, které vojensky podléhaly francouzskému vrchnímu velení, po politické stránce ale podléhaly Československé národní radě. Jednalo se o zásadní krok směrem k vyhlášení samostatného československého státu 28. října 1918.

Doplňující informace o československých legiích ve Francii jsou k nahlédnutí ve studii historika a experta na vojenství Dr. Pavla Minaříka zde.