Aktuálně

21. 12. 200710:30

Ve Starém Hrozenkově a v Mikulově proběhly oslavy vstupu ČR do schengenského prostoru

První oslava ve Starém Hrozenkově se konala ve čtvrtek 20. prosince na hranici, která byla zavedena jako poslední, tedy na hranici mezi Českem a Slovenskem. Ministr vnitra Ivan Langer zde spolu se slovenským ministrem vnitra Robertem Kaliňákem oficiálně zahájili oslavy vstupu ČR do Schengenského prostoru.

Ministři vnitra Ivan Langer a Robert Kaliňák si na hraničním přechodu ve Starém Hrozenkově naposledy vzájemně orazítkovali pasy. Poté společně symbolicky přeřízli maketu hraniční závory. „Myslím, že před patnácti lety by si nikdo netroufnul říct, že odpadnou kontroly na hraničních přechodech. My jsme toho společně dosáhli. Díky odhodlání a tvrdé práci. Dnes o půlnoci konečně padla poslední železná opona a my jsme se stali plnoprávnými členy Evropské unie. Odteď už budeme stavět jen silnice, nikoliv závory. Věřím, že čas ukáže, že to bylo správné rozhodnutí a že není čeho se bát,“ dodal ministr vnitra Ivan Langer po odhalení pamětní desky, kterou požehnali český a slovenský farář.

Následně se ministr vnitra Ivan Langer přesunul na česko-rakouské hranice. V Mikulově se sešel s rakouským ministrem vnitra Güntherem Platterem. Zde za znění české a rakouské národní hymny ministři vnitra symbolicky rozsvítili semafor „na zelenou“. Obě oslavy tohoto historického okamžiku završil slavnostní ohňostroj.

zdroj: Ministerstvo vnitra ČR