Aktuálně

10. 1. 200810:27

Český premiér jednal s předsedou vlády Polska Donaldem Tuskem

Oboustranná jednání se uskutečnila mezi čtyřma očima v sídle Úřadu vlády. Jednání delegace Polské republiky a představitelů České republiky proběhla v Hrzánském paláci. Oba premiéři hovořili na tiskové konferenci.

Premiér Mirek Topolánek dnes dopoledne přivítal ve svém úřadu předsedu vlády Polské republiky Donalda Tuska.

Předmětem vzájemných rozhovorů byly možnosti ekonomické a investiční spolupráce, energetické bezpečnosti. Dalším diskutovaným tématem byl systém protiraketové obrany a umístění jeho prvků na území obou republik.

Polský premiér přijel na jednodenní návštěvu České republiky a byl také přijat prezidentem republiky Václavem Klausem. V odpoledních hodinách byl polský předseda vlády hostem předsedy Senátu Parlamentu ČR Přemysla Sobotky a předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Miloslava Vlčka.

Premiér Mirek Topolánek: Naše vztahy jsou historicky opravdu dobré
Na tiskové konferenci se oba premiéři shodli na velmi dobrých vztazích mezi oběma zeměmi i mezi oběma premiéry. "Je velice komplikované vést naše vzájemné rozhovory," řekl v žertu polský premiér a dodal: "Jednak nemůžeme najít žádné konflikty, které bychom řešili, a pak máme tak dobré vztahy, že problémy řešíme za pět minut, co se jinak řeší velice dlouho." Předseda vlády Donald Tusk konstatoval, že oba státníci a delegace jednali o otázkách energetické bezpečnosti a bezpečnosti vůbec. Obě strany podle něj dojednaly společné stanovisko týkající se protiraketové obrany. Z jednání vyplynulo, že názory obou stran na tento problém jsou shodné a polský premiér uvedl, že obě země budou nadále koordinovat své postupy.

Premiér Mirek Topolánek v úvodu pochválil, že se s polským premiérem poslední dobou vidí velice často (čtyřikrát během necelých dvou měsíců) a vyzdvihl historicky dobré vztahy mezi oběma státy, kdy toto konstatování není pouze formální. Ve své řeči se mimo jiné zmínil, že se obě strany zabývaly problémem energetické bezpečnosti, kdy "produktovody" mají míjet střední Evropu. V oblasti ekonomiky náš předseda vlády zdůraznil skutečnost, že s Polskem máme vyrovnanou obchodní bilanci a náš severní soused je naším třetím největším obchodním partnerem. V politické oblasti podle premiéra Mirka Topolánka máme shodné postoje i v rámci EU. "Máme stejnou prioritu ve vztahu k východním zemím - Ukrajině a Bělorusku," řekl náš premiér. Co se týče otázek protiraketové obrany, podtrhnul skutečnost, stejně jako jeho polský protějšek, že se shodli během jednání v této problematice na všem. "Kvalita je důležitější než rychlost," shrnul premiér Mirek Topolánek názor obou stran na probíhající vyjednávání Polska a Česka s USA.

Kdo je Donald Tusk
Narodil se 22. 4. 1957 v Gdaňsku, je ženatý a má dvě děti. Vystudoval Fakulta humanitních věd, obor historie Gdaňské univerzity. Na univerzitě se podílel na vytvoření Studentské komise Solidarity, což bylo reakcí na smrt studenta Stanisława Pyjase, který zemřel v rukou tajné policie. Spolupracoval s odborovým hnutím pobřežní oblasti (Wolne Związki Zawodowe Wybrzeża), organizoval skupinu samostudia a tištění samizdatových publikací a literatury. Byl spoluzakladatelem Nezávislého svazu polských studentů (Niezależne Zrzeszenie Studentów) v Gdaňsku. Vedl hnutí Solidarita v Námořním vydavatelství (Wydawnictwo Morskie) a byl redaktorem týdeníku Solidarity "Samospráva" (Samorządność). Sedm let rovněž pracoval jako dělník v družstvu Świetlik.

Stal se jedním ze zakladatelů strany Kongres Liberalno-Demokratyczny (KLD) a v dubnu 1994 spolu s bývalým premiérem T. Mazowieckým sjednotil KLD a Demokratickou unii v Unii svobody. Stal se místopředsedou této strany. Ve volbách v roce 1997 byl zvolen vícemaršálkem senátu. V roce 2001 spoluzakládal stranu Platforma Obywatelska a v roce 2003 se stal jejím předsedou, kterým je dosud. V letech 2001 až 2005 byl místopředsedou Sejmu, poslancem Sejmu je od roku 2005 do současnosti. V roce 2007 se stal premiérem Polské republiky.