Aktuálně

14. 1. 20089:59

Čekají nás změny v dopravních předpisech

Komise odborníků vypracovala návrhy změn silničního zákona, nyní se o nich diskutuje a Ministerstvo dopravy ČR připraví konečnou variantu.

Dnes obvykle stačí řidiči prohlásit: "Nebudu vypovídat, nechci ohrozit osobu blízkou." Tato výmluva, že dotyčný řidič za dopravní nehodu nemůže, neboť za volantem jejich auta seděl někdo jiný, příští rok již možná platit nebude. Mezi další navrhované změny patří například to, že kamiony by nesměly využívat levý pruh na dálnicích a rychlostních silnicích. Měl by se navýšit rozsah škody dopravní nehody, pro kterou je třeba přizvat policii. Změna by se mohla týkat i řidičů tramvají, kteří by měli dávat na přechodu přednost chodcům.

Jsou to jen některé příklady a experti na dopravu jich připravili více než osm set. Ministerstvo dopravy podle slov ministra Aleše Řebíčka pochopitelně ještě nestihlo všechny návrhy vyhodnotit. Vše podle ministra řeší tři pracovní skupiny. Část návrhů se týká nového bodového systému a část se týká zákona č. 361/2000 Sb. Tým, který návrhy vyhodnocuje, tvoří celkem asi 120 lidí. V týmu je přes 40 expertů, jsou v něm zástupci všech dopravních komisí, všech parlamentních stran i různé organizace. „Tam, kde bude osmdesátiprocentní shoda, tak ty návrhy bude ministerstvo dopravy rozpracovávat,“ řekl ke způsobu řešení ministr Aleš Řebíček ve včerejším diskusním pořadu České televize. Podle slov ministra diskuse uvedeného týmu odborníků a politiků by měla trvat do poloviny února tohoto roku, a pak by na změnách začalo pracovat ministerstvo dopravy.