Aktuálně

14. 1. 200810:59

Státní kancléř a generální tajemník Státní rady Chua Ťien-min hostem našeho premiéra

Na pracovní snídani se setkal předseda vlády ČR Mirek Topolánek s čelním představitelem čínské vlády.

Ve dnech 14. a 15. ledna je na oficiální návštěvě České republiky státní kancléř a generální tajemník Státní rady (vlády) Čínské lidové republiky pan Chua Ťien-min s delegací. Vysoký čínský představitel zahájil dnes ráno svůj pobyt v naší republice pracovní snídaní s předsedou vlády ČR Mirkem Topolánkem. Dnes v poledne je čínský host pozván k obědu místopředsedou vlády pro evropské záležitosti Alexandrem Vondrou.

Tématy jednání jsou bilaterální vztahy, které se vyvíjí v rámci možností danými rozdíly v politických a hodnotových systémech a nesouměřitelností co do velikosti a mezinárodního významu. Těžištěm česko - čínských styků je ekonomika a obchod, která se vyvíjí dynamicky, i když s výrazným deficitem české strany. Jedním z ekonomických témat je i možnost odbourání netarifních bariér obchodu z čínské strany a zpřehlednění podmínek pro podnikání na čínském trhu.

Mezi zahraničně-politická témata patří pozvánka na připravovaný sedmý summit ASEM (Asia-Europe Meeting, Asijsko-evropské setkání), jehož organizátorem je Čína v roce 2008. Česká republika se tohoto summitu účastní nejen jako členský stát EU, ale i jako budoucí předsednická země. Mezi dalšími body politických jednání obou stran je informace o situaci v Tchajwanské úžině, otázky v souvislosti s dodržováním lidských práv v Číně a v neposlední řadě také možnosti přispění Číny v boji proti terorismu.

Projev státního kancléře a generálního tajemníka Státní Rady Čínské lidové republiky Chua Ťien-mina na loňském Světovém ekonomickém fóru v Davosu.