Aktuálně

15. 1. 20089:42

Místopředseda vlády A. Vondra: Nutné je zvýšit export do Číny

Na tiskové konferenci po jednání s generálním tajemníkem čínské vlády Chu Ťien-minem ocenil náš představitel mimo jiné i pokrok v dodržování lidských práv v Číně.

Včera a dnes je v naší republice na oficiální státní návštěvě čínská delegace vedená kancléřem a generálním tajemníkem čínské vlády Chu Ťien-minem. Po pracovní snídani s premiérem Mirkem Topolánkem se čelný představitel čínské vlády setkal s vicepremiérem pro evropské záležitosti Alexandrem Vondrou. Oba státníci po jednání na tiskové konferenci zhodnotili vzájemné vztahy obou zemí.

Náš představitel zdůraznil důležitost setkání ve světle toho, jak neustále roste význam Číny v globálním měřítku. Bez této miliardové velmoci nelze řešit žádný lokální konflikt v Asii ani většinu globálních problémů. Druhým bodem, pro který vzájemná jednání byla důležitá uvedl místopředseda vlády Alexandr Vondra skutečnost, že Česká republika bude v roce 2009 předsedat EU. Oba tyto body se podle našeho představitele ovlivňují.

Při hodnocení vzájemných vztahů uvedl místopředseda vlády, že jim dominuje ekonomika a nevidí v této oblasti problém, který by nebyl řešitelný. Existují tři oblasti, které zasluhují naší pozornost, aby problémy byly odstraněny,“ uvedl Alexandr Vondra a jmenoval vysoký deficit obchodní bilance a v této souvislosti zdůraznil nutnost zvýšení našeho exportu do Číny. Druhým problémem je podle něj ochrana duševního vlastnictví a třetím pak ochrana spotřebitele.

V oblasti lidských práv místopředseda Alexandr Vondra upozornil, že příští rok, během našeho půlročního předsednictví EU, bude oslavováno výročí dvaceti let od pádu „železné opony“ a tématem roku bude "Evropa bez bariér". Podle místopředsedy Alexandra Vondry to neznamená odstraňování překážek jen v ekonomické sféře, ale i v oblasti humanitární. Náš představitel uvedl, že spolu s čínským, představitelem mluvili o této oblasti a oba „konstatovali zájem o přinášení dobrých zpráv“.

"Vnímáme to, že Čína patří k zemím, kde se situace zlepšuje, ale samozřejmě to trvá déle, než by si mnozí z nás přáli," řekl místopředseda Alexandr Vondra. Dále uvedl, že čeští a čínští politici se budou v nadcházející době setkávat na různých úrovních a budou mluvit i o lidských právech.