Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Výstavy

31. 1. 2008 13:07

Výstava 5. 2. 2008 - 22. 4. 2008: Jedni z nás...

Několik málo osobností z těch mnoha, které by měly být připomenuty u příležitosti puče v roce 1948.

Pořadatel:
Úřad vlády ČR

Spolupráce:
Občanské sdružení Post Bellum

Před 60 lety začal v tehdejším Československu čtyřicetiletý komunistický teror, který má na svědomí jen za prvních patnáct let 242 lidí popravených pro politické trestné činy, 174 zastřelených lidí při pokusu o přechod čs. hranic, 88 lidí usmrcených v elektrických drátěných zátarasech na státní hranici, dosud neznámý počet lidí umučených a zavražděných, statisíce lidí uvězněných pro politické trestné činy, miliony lidí okradených o majetek.

Události února 1948 jsou všeobecně známé. Vidíme ale za „historickými“ čísly konkrétní lidské osudy? Kdo připomíná toto výročí, nesmí zapomenout na oběti komunismu, na hrdiny, kteří stáli totalitě v cestě. A mnozí z těchto hrdinů dodnes mezi námi žijí.

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek požádal několik novinářů z občanského sdružení Post Bellum, které se dlouhodobě zabývá totalitními režimy v rozhlasovém projektu „Příběhy 20. století“, aby z unikátní sbírky vzpomínek pamětníků vybrali osudy někdejších politických vězňů z 50. let. Právě tyto příběhy s fotografiemi se staly obsahem výstavy, která byla slavnostně zahájena v úterý 5. února 2008 v 10 hodin.

V den zahájení informovala o výstavě Česká televize. Premiérův projev k zahájení výstavy naleznete zde.

Informace o další výstavních místech.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Připojené dokumenty

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie