Aktuálně

18. 4. 20087:30

Předseda vlády M. Topolánek je prvním polistopadovým politikem, který oficiálně navštívil Albánskou republiku

Ke společnému jednání se v pátek 18. 4. premiér sešel se svým albánským protějškem Sali Berishou a předsedkyní Parlamentu Jozefinou Topalli. Přijal jej také prezident Bamir Topi. V albánské Obchodní komoře premiér Mirek Topolánek zaháji setkání podnikatelů obou zemí. Přinášíme fotogalerii z premiérovy oficiální návštěvy Albánské republiky.

Tématem bilaterálních rozhovorů byla mimo jiné snaha Albánie o integraci do euroatlantických a evropských struktur, kterou ČR dlouhodobě podporuje. Předmětem jednání byly rovněž priority českého předsednictví v Radě EU, otázka Kosova a aktuální situace v regionu západního Balkánu. S albánským prezidentem premiér s hovořil o vstupu Albánie do NATO, ratifikaci Stabilizační a asociační dohody a roli Tirany v regionu.

"Svojí návštěvou chci jasně podpořit zakotvení Albánie v NATO a perspektivně i v Evropské unii. Vidím v tom šanci pro stabilizaci a prosperitu celé jihovýchodní Evropy," uvedl premiér Mirek Topolánek v rozhovoru pro magazín Hospodářských novin Exportér před odletem do Albánské republiky. "Albánie sehrává na západním Balkánu důležitou roli. V devadesátých letech byla vinou stalinistického režimu zdrojem politické nestability a masové migrace, čemuž mi Češi dobře rozumíme. Ovšem posledních deset let demokratické albánské vlády dokázalo zemi proměnit ve stabilizující faktor této neklidné oblasti," upřesnil premiér.

Celý text rozhovoru s předsedou vlády o Albánské republice, zmiňující mimo jiné postoj k nezávislosti Kosova, naleznete ZDE.

Mezi ČR a Albánií byla v Tiraně v pátek 18. 4. podepsána dohoda, která má podpořit rozvoj vzájemných obchodních kontaktů mezi oběma státy. Zintenzivnění spolupráce mezi oběma státy bylo hlavním cílem jednodenní návštěvy českého premiéra v Albánii. Premiér M. Topolánek se podle očekávání při setkání se svým albánským protějškem Salim Berishou rovněž vyslovil pro integraci Albánie do EU i do NATO, které již Tiranu na počátku dubna pozvalo do svých řad. Oba premiéři zdůraznili historický význam této návštěvy, neboť M. Topolánek je vůbec prvním českým polistopadovým předsedou vlády, který Albánii oficiálně navštívil. Vedle premiéra Berishi se dnes setkal také s albánským prezidentem Bamirem Topim a předsedkyní parlamentu Jozefinou Topalliovou. (Prohlédnětě si kompletní FOTOGALERII z těchto setkání). Premiér M. Topolánek zdůraznil český zájem na hospodářské spolupráci Česka s Albánií, která má historické tradice. "Chceme vstupovat na albánský trh se zahraničními investicemi, chceme výrazným způsobem zvýšit naši obchodní spolupráci," prohlásil český premiér po jednání s albánským premiérem Salim Berishou. Za nejperspektivnější oblasti, v nichž by mohly české firmy působit, označili oba státníci energetiku, dopravu, výstavbu infrastruktury a těžební průmysl.

"Albánie se rozhodla výrazným způsobem privatizovat síťová odvětví, infrastrukturu a u toho nemůžeme chybět," prohlásil premiér M. Topolánek. Podle jeho slov česká stran aprojevila zájem o privatizaci společnosti KESH, hlavního energetického distributora v Albánii. Česká firma Inecon má podle Topolánka zájem o koncesi na provozování železniční dopravy, české firmy mají zájem i o investice do petrochemie. Premiér rovněž zdůraznil potenciál v oblasti cestovního ruchu. Zvýšení spolupráce posílí i dnes uzavřená dohoda mezi českým ministerstvem průmyslu a obchodu a albánským ministerstvem hospodářství. Dohoda zřizuje smíšenou pracovní skupinu, ve které se budou setkávat zástupci českých a albánských firem. Podle vyjádření náměstka českého ministerstva průmyslu a obchodu Tomáše Hünera tato skupina zastřeší obchodní kontakty. "Na tyto vládní garance si zejména země v transformačním procesu jako Albánie potrpí," upřesnil náměstek. Skutečnost, že Česko ještě neuznalo Kosovo, s nímž má Albánie úzké, nejen etnické vazby, podle českého premiéra nehraje v hospodářských ani diplomatických kontaktech mezi Prahou a Tiranou žádnou roli.

Český premiér rovněž ocenil stabilizační roli Albánie v prostoru západního Balkánu. ČR podle něj chce pomoci Albánii do EU a NATO. Opětovně zdůraznil, že integrace albánského regionu do euroatlantických struktur je jednou z priorit české diplomacie i nadcházejícího českého předsednictví EU. "My už jsme byli členy jiného paktu, ze kterého právě Albánie na protest proti okupaci mé země vystoupila," připomněl Topolánek události z roku 1968, kdy Albánie opustila Varšavskou smlouvu.