Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

19. 6. 2008 12:07

Poslední muž na Měsíci podpořil vstup ČR do Evropské kosmické agentury 18. 6. 2008

Americký kosmonaut s československými předky kapitán Eugen Cernan se dnes setkal s českým premiérem Mirkem Topolánkem. Při společném rozhovoru se shodli na tom, že se Česká republika členstvím v Evropské kosmické agentuře zařadí mezi země, které se významným způsobem podílejí na vesmírném výzkumu.

Podle premiéra se kosmonautika v České republice vyznačuje především praktickým využíváním nových metod vědy a výzkumu. „Kosmonautika, družicová navigace a komunikace již dnes ovlivňují náš každodenní život. Právě spolupráce kosmických technologií s naším běžným životem posunuje kosmonautiku na jedno z předních míst technických disciplín důležitých pro národní hospodářství,“ řekl předseda vlády.

Jedním z témat rozhovorů s americkým astronautem byl také stěžejní projekt evropské kosmonautiky – projekt Galileo*. Česká republika podala koncem září 2006 kandidaturu na sídlo Evropského úřadu pro dohled nad globálními navigačními družicovými systémy, který zatím působí v Bruselu. Umístění sídla projektu v Praze by České republice přineslo příliv další rozvoj výzkumných projektů a zahraničních investic.

Předseda vlády Mirek Topolánek se při setkání s kapitánem Eugenem Cernanem také zajímal o let Apolla 17 v roce 1972. Cernan se při něm stal zatím posledním člověkem, který se prošel po povrchu Měsíce, kam také vzal československou vlajku, která je nyní vystavena v Národním muzeu v Praze.

Kapitán US Army, americký astronaut česko-slovenského původu Eugen Cernan se narodil 14. 3. 1934 v Chicagu v americkém státě Illinois. Jeho prarodiče z otcovy strany (Štefan a Anna Černanovi) pocházeli z Vysoké nad Kysucou na Slovensku. Jeho prarodiče z matčiny strany (František a Rozálie Cihlářovi) z Bernatic u Tábora a Nuzic u bechyně v jižních Čechách.

Cernan vystudoval elektrotechniku a letecké inženýrství a sloužil jako pilot vojenského námořnictva. V roce 1964 byl přijat do třetí skupiny kosmonautů Spojených států amerických. První Cernanův let se uskutečnil v roce 1966 na palubě Gemini 9 a trval tři dny. Podruhé se na domovskou planetu z paluby kosmické lodi podíval v květnu 1969, kdy na palubě Apolla 10 absolvoval na 31 obletů Měsíce. Na jeho povrch vstoupil v rámci svého třetího letu na palubě Apolla 17 v roce 1972 jako velitel kosmické lodi.

Doplňující informace také na vládním portálu www.vlada.cz.

* Galileo je globální družicový navigační systém, který bude plně vyvinut a provozován Evropou. Bude využívat stejného principu jako nynější americký systém GPS a ruský GLONASS, se kterými se bude vzájemně doplňovat. Galileo je společnou iniciativou Evropské komise a Evropské kosmické agentury. Cílem je vytvořit evropskou protiváhu amerického Globálního pozičního systému (GPS), podle kterého se orientují vojáci, ale také civilní piloti letadel, běžní automobilisté i pěší turisté.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie