Představujeme

23. 9. 200816:21

Publikace Kde domov můj?

Publikace Kde domov můj? - ilustrační obrázekKniha Kde domov můj? mapuje historii české státní hymny, její recepci a význam, historický kontext doby jejího vzniku i dalšího vývoje českých zemí s ohledem na vnímání české státnosti a symboliky 

Ke spolupráci na tvorbě této publikace byli přizváni specialisté z několika institucí, kteří ve svých příspěvcích nahlížejí na hymnu z různých hledisek, a čtenářům tak zprostředkovávají bohatý materiál vážící se k tomuto doposavad málo uceleně zpracovanému tématu. Najdeme zde studie historické, muzikologické i biografické. Tato publikace vychází pod záštitou předsedy vlády České republiky Mirka Topolánka v rámci projektu u příležitosti 90. výročí vzniku České republiky a oslav Dne české státnosti, který připadá na 28. září. Projekt vznikl ve spolupráci místopředsedy vlády pro evropské záležitosti Alexandra Vondry, Úřadu vlády České republiky, Národního divadla, Národního muzea a Českého rozhlasu. Na publikaci se podíleli hudební publicista Gabriel Gössel, divadelní teoretik doc. PhDr. Jan Hyvnar CSc., muzikoložka PhDr. Markéta Kabelková a historik doc. Robert Sak. 



Unikátní publikace je vydána v česko-anglické mutaci a její součástí je bohatá obrazová dokumentace včetně reprodukcí původních notových záznamů. Grafickou úpravou bylo pověřeno studio Designiq (Filip Blažek, Jan Dobeš). Ve spolupráci s výtvarníkem a sklářem Zdeňkem Lhotským realizovalo návrh limitované série 650 kusů za použití tradičního českého materiálu – skla. Samotná kniha je svázána neobvyklou knižní vazbou, díky které jsou na hřbetě vidět jednotlivé složky. Ty jsou ale potištěny, takže slova „Kde domov můj“ tvoří výrazný prvek hřbetu. Tento v České republice neobvyklý typ vazby nejen přitahuje pozornost, ale zároveň technicky umožňuje snadné zavěšení knižního bloku do skleněných desek. Kompaktní disk s nahrávkou je skryt v deskách, a tvoří tak nedílnou součástí publikace. Kniha obsahuje bohatou obrazovou dokumentaci včetně reprodukcí původních notových záznamů apod. Běžné provedení v nákladu 3350 kusů je bez skleněného přebalu. Publikaci lze zakoupit ve vybraných knihkupectvích a prodejnách Národního muzea a Českého rozhlasu.