Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

16. 10. 2008 13:41

Ministr Petr Gandalovič podpořil Evropský týden lesů

Ministr zemědělství se dnes zapojil do akcí v rámci Evropského týdne lesů. Zasadil spolu s hejtmanem Ústeckého kraje J. Šulcem lípu v areálu Střední školy technické v Ústí nad Labem. Evropský týden lesů probíhá v celé Evropě od 20. do 24. října. Zpráva nabízí odkaz na přehled akcí pro přátele přírody.

gandalovič_ministr_zemedelstviLesy jsou cenným přírodním zdrojem a musíme o ně pečovat, lesy plní celou řadu funkcí nejsou tedy jen ekonomickou záležitostí, jak jsou bohužel někdy vnímány. Je naší snahou podporovat rozvoj mimoprodukčních funkcí českých lesů,“ řekl ministr Gandalovič a dodal „Dřevo je perspektivní materiál, který je nejen příjemný ale zároveň obnovitelný a ekologický. Vítám tedy akce jako je Evropský týden lesů a chci se připojit k apelu na větší využití dřeva jako stavebního materiálu.“

Evropský týden lesů si klade za cíl zvýšit povědomí široké veřejnosti o důležitosti lesa a důležitosti trvale udržitelného hospodaření v nich. Důkazem, že péče o lesy v Evropě je prováděna dobře, a že lesní problematika není opomíjena, je fakt, že za posledních 15 let se rozloha lesů v Evropě zvýšila zhruba o 13 milionů hektarů, což odpovídá rozloze Řecka nebo například milionu fotbalových hřišť.

strom - ilustrační fotoLesy pokrývají 44% území Evropy a jsou tedy velmi významným ekologickým faktorem. Stromy vážou do dřeva uhlík a pokud je dřevo použito například jako stavební materiál, je uhlík vázán dlouhodobě a efektivně, což může napomoci zabránit klimatickým změnám. Nahrazením 1 metru krychlového betonu stejným množstvím dřeva může zabránit uvolnění asi 1 tuny CO2 do ovzduší. To je zhruba množství oxidu uhličitého, které vyprodukuje středně velké auto při ujetí 3000 kilometrů.


V naší zemi vzrostla jen za loňský rok rozloha lesů o 2 tisíce hektarů. Zároveň je praktikován citlivý přístup k lesnímu hospodaření, což dokladuje fakt, že těžba je dlouhodobě nižší než přírůstek dřeva. Nedochází tedy ke snižování plochy lesů. V rámci Evropského týdne lesů se uskuteční podobné osvětové a vzdělávací akce na podporu lesa a v jednotlivých krajích České republiky.

autor: Petr Vorlíček, tiskový mluvčí MZe


Evropský týden lesů - logoV rámci Evropského týdne lesů budou pořádány akce pro všechny přátele přírody.
Přehled akcí naleznete na této stránce.  
Poznávání lesů, jejich důležitosti pro ekosystém a jiné akce související s lesní pedagogikou probíhají již od srpna tohoto roku.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie