Aktuálně

12. 11. 200815:00

Logo českého předsednictví bylo odhaleno

Vizuální podobu českého předsednictví představil na společné tiskové konferenci 12. listopadu premiér M. Topolánek a vicepremiér pro evropské záležitosti zodpovědný za koordinaci příprav předsednictví A. Vondra. Zpráva nabízí ukázky loga a vizuálního stylu českého předsednictví ke stažení.


Jednotný vizuální styl byl uveden do života ve spolupráci s dalšími odborníky, zejména s prof. Rostislavem Vaňkem, Alešem Najbrtem a Alanem Zárubou, a byl vytvářen po dobu několika měsíců s cílem důstojně reprezentovat Českou republiku v Evropě i ve světě
Samotný příběh zrození loga začal v červenci roku 2007, kdy byla vyhlášena veřejná soutěž. Do ní se mohla vedle široké veřejnosti zapojit nejen renomovaná grafická studia, ale byla to též příležitost pro mladé grafické designéry. Na konci soutěže na přelomu loňského roku rozhodla hodnotitelská komise s předsedou vlády Topolánkem o vítězném návrhu. Jeho podoba však v souladu s tradicí Evropské unie mohla být odhalena veřejnosti až nyní. „Zveřejnit logo dříve by bylo proti pravidlům hry v Evropské unii. Bylo by to nefér vůči Slovincům, kteří předsedali EU až do června, i vůči Francii, která předsedá nyní.“ říká místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra.

Autorem loga českého předsednictví je 34letý grafik z Litomyšle Tomáš Pakosta. O své práci na projektu českého předsednictví EU říká: „Jsem fanda EU a těší mě, že jsem mohl přispět k integraci něčeho, co se zdá být, alespoň z našeho současného pohledu, neuskutečnitelné.“ 


Oficiální logo českého předsednictví a jeho variace ke stažení naleznete v příloze na konci této zprávy.

Logo primárně tematizuje motto českého předsednictví Evropské unie „Evropa bez bariér“ a současně motto Evropské unie „Jednota v rozmanitosti“. Obě ústřední myšlenky reprezentuje barevná pestrost (mnohost) loga, do níž vnáší jednotu logika zvolené barevné škály, druh písma a definovaná skladba. Logo pracuje s výrazným a dobře zapamatovatelným základním písmem Politic a doplňkovým písmem Vida. Obě písma pocházejí z rodiny fontů předního českého typografa Františka Štorma.

Barevná škála je odvozená od barevnosti státních vlajek členských zemí Evropské unie a od vlajky Evropské unie. Jedná se o barvy tmavě modrá, červená, žlutá, světle modrá, zelená, oranžová, tmavě červená a černá. „Je to hra s barvami, kódy jednotlivých států rozložené na mapě Unie a posléze smíchané v rovnoprávné mozaice,“ vysvětluje Pakosta. Předností vítězného loga je hravá variabilita jeho základní struktury, která nabízí široké pole aplikací a současně zaručuje jednotný a nezaměnitelný vzhled. Vítězné logo lze rozvíjet do mnoha nápaditých podob – působivých rastrů a mozaiek, případně seskupovat do konkrétních tvarů, které jednou akcentují Českou republiku, podruhé zase Evropskou unii. 

Použití vizuálního stylu se řídí pravidly definovanými v manuálu. Je tak zajištěn jednotný design vizuální prezentace českého předsednictví zahrnující mimo jiné propagační předměty, tiskoviny, webový portál www.eu2009.cz (pro účely akreditací bude v omezené verzi spuštěn 1. 12. 2008, ostrá verze se rozběhne 1. 1. 2009), dekorace interiérů a exteriérů jednacích prostor, a stane se také jednotícím prvkem prezentace aktivit v rámci českého předsednictví. 

"Vizuální styl českého předsednictví ukazuje, že Češi nejsou žádní formální suchaři, že se nebojí dělat odvážné kroky a že mají styl. Myslím si, že toto všechno nám pomůže oživit dlouhá jednání, která nás během předsednictví čekají,“ charakterizuje logo místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra.
Čtěte také: Logo a vizuální styl českého předsednictví v Radě EU 
Fotogalerie slavnostního představení loga
VIDEO: Představení loga