Aktuálně

16. 12. 20084:00

Akce v rámci českého předsednictví: O vzdělávání po roce 2010

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy zahájilo svou první mezinárodní akci v rámci českého předsednictví v Radě EU. Pracovní setkání skupiny na nejvyšší úrovni (High Level Group) probíhá ve dnech 15. – 16. prosince 2008 v Praze.

konference_ilustraceV Kongresovém centru v Praze zasedá od včerejška (15.12. 2008) první neveřejná pracovní skupina svolaná MŠMT v počtu sedmdesáti zástupců členských zemí EU a Evropské komise. „Je mi potěšením přivítat naše rezortní kolegy na pracovním setkání v České republice ještě před tím, než oficiálně zahájíme české předsednictví," uvedl náměstek ministra pro evropské záležitosti Jakub Dürr, který zasedání řídí.

High Level Group je neveřejnou platformou pro setkání vrchních ředitelů 27 členských zemí EU odpovědných za evropskou spolupráci ve vzdělávání. Již tradičně ji hostí budoucí předsedající země v měsíci předcházejícím samotnému začátku předsednictví. Cílem je neformálně diskutovat o strategických otázkách vývoje evropské spolupráce ve vzdělávání a odborné přípravě, především pak s ohledem na roli vzdělávání v rámci celoevropské (Lisabonské) strategie.

Předvánoční schůzka je klíčová, neboť účastníci mohou v Praze poprvé diskutovat o návrhu Evropské komise, jakým směrem by se měla ubírat unijní spolupráce ve vzdělávání po roce 2010. Ačkoli debata na toto téma probíhá již téměř dva roky, nyní se jedná o konkrétním návrhu, jehož kompromisní podoba by měla být schválena během českého předsednictví v květnu 2009.

Diskuse zástupců členských zemí se zaměří na otázky role vzdělávání v rámci Lisabonské strategie, konkrétní cíle v kontextu celoživotního učení a současně i na kvantifikovatelné cíle (tzv. benchmarks), jichž by měly členské státy do roku 2020 dosáhnout. V centru diskusí tak bezesporu bude rozvoj dalšího vzdělávání, důraz na kreativitu, inovace nebo otevřenost vzdělávacích systémů.