Aktuálně

17. 12. 200813:41

Karel Schwarzenberg vyznamenán Velkým křížem Řádu

Během své pracovní návštěvy Německa převzal český ministr zahraničí z rukou svého německého kolegy Franka-Waltera Steinmeiera vyznamenání za zásluhy Spolkové republiky Německo.

V pondělí 15. prosince uskutečnil ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg pracovní návštěvu ve Spolkové republice Německa. Na půdě Spolkového sněmu představil mimo jiné priority předsednictví České republiky v Radě EU a setkal také s členy organizace Europa Union, jejímiž členy jsou němečtí poslanci či diplomaté. Karel Schwarzenberg se rovněž jednal se svým protějškem Frankem – Waltrem Steinmeierem. Témata jejich rozhovorů byly zejména aktuální evropské otázky a bilaterální vztahy mezi Českou republikou a Spolkovou republikou Německa.

Při tomto setkání převzal český ministr zahraničí od svého protějšku vysoké německé státní vyznamenání , Velký kříž Řádu za zásluhy Spolkovéněmecký-Velký-kříž-za-zásluhy republiky Německo. Nejvyšší německé ocenění, jaké ve své funkci může získat, dostal jako výraz uznání zvláštních zásluh o německo-české vztahy. V mezinárodní klasifikaci jde o státní vyznamenání prvního stupně. Výše už stojí jen Velký kříž zvláštního stupně, jenž je udělován pouze hlavám států.

Německý ministr Steinmeier před předáním vyzdvihl Schwarzenbergovo celoživotní úsilí o překonávání rozdělení Evropy. Připomněl, že Schwarzenberg přitom z vlastní zkušenosti zná útrapy války a poválečného vyhánění. Vyzdvihl mimo jiné jeho angažovanost v helsinském procesu či později při vzniku československo-německé smlouvy o dobrém sousedství.

Karel Schwarzenberg zdůraznil, že vyznamenání nevnímá ani tak jako ocenění svých vlastních zásluh, jako spíš výraz nové kvality česko-německých vztahů.