Aktuálně

20. 12. 200820:31

Premiér: Rozhodnutí poslanců neznamená zrušení poplatků, ale novou diskuzi

Předseda vlády v krátkém komentáři k rozhodnutí poslanců o rušení poplatků zdůrazňuje, že poplatky v tuto chvíli zrušeny nejsou.

Senátu by měl být předložen kompromisní návh, který bude přijatelný pro celou koalici. Volba poslanců podle premiérových slov zahájí novou diskusi na půdě Senátu.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Premiér je přesvědčen, že lze najít kompromisní návrh pro celou koalici a nezařazené poslance

----------------------------------------------------------------------------------------------

"Myslím, že je zcela evidentní, že se k poplatkům opět vrátíme," uvedl premiér v komentáři po včerejším (19. 12) jednání Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. "Pokusíme se připravit pro Senát takovou verzi, kdy budou poté David Rath a Jiří Paroubek (ČSSD) potřebovat sto jedna hlasů," nastínil premiér další postup. Kompromisní návrh by měl být přijatelný pro celou koalici včetně nezařazených poslanců. V tuto chvíli podle premiéra neznamená rozhodnutí poslanců nic jiného, než nastartování další diskuse na půdě Senátu. "Domnívám se, že ještě bude prostor pro to, abychom naplnili nějaký kompromis, který nebude znamenat zrušení poplatků," zdůraznil Mirek Topolánek.

Předseda vlády vyjádřil zklamání nad skutečností, že dva poslanci ODS, kteří se z vážných zdravotních důvodů nemohli účastnit hlasování, nebyli vypárováni. "Pokládám to za destrukci parlamentní praxe, slušná praxe ze Sněmovny zmizela," uvedl premiér a připomněl, že sám v situaci, kdy bylo hlasováno o důvěře vládě, vypároval opoziční poslankyni.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Zvukový záznam komentáře premiéra k rozhodnutí poslanců a k otázce zahraničních misí České republiky

--------------------------------------------------------------------------------------------

Přepis jednání Poslanecké sněmovny naleznete na této stránce.