Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

11. 12. 200816:22

Rozhovor pro Instinkt: Prostě jim to osladíme!

Časopis Instinkt: 11.12.2008, autor: Milan Šíma

Česko bude od 1. ledna 2009 poprvé předsedat Evropské unii. A vláda to chce Evropě pořádně „osladit“. Začalo to únikem soukromého rozhovoru mezi premiérem Topolánkem a francouzským prezidenentem Sarkozym. Navíc budeme v čele spolku coby země, která ještě neratifikovala klíčovou Lisabonskou smlouvu.

Co na to vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra?

* Budeme předsedat unii, takže se očekává, že bychom měli proces schvalování Lisabonské smlouvy urychlovat. Sami ji ale ratifikovanou nemáme a premiér říká, že by se to nemělo uspěchat.

To byly svalnaté řeči před kongresem ODS. My budeme v ratifikaci pokračovat. Myslím, že tomu nikdo nebude klást nějaké umělé překážky, ale zase nelze demokracii ohýbat přes koleno.

* Po schválení vás ještě čeká debata s prezidentem republiky. Myslíte si, že bude teď Václav Klaus vstřícnější? Jeden z místopředsedů KDU-ČSL David Macek dokonce po vládě žádá, aby ho „umravnila“.

Ať se pan Macek stará především o svou stranu. Já myslím, že by lidovci mohli nějaké své lidi také umravnit.

* Koho máte konkrétně myslíte?

KDU-ČSL by se měla starat především sama o sebe. Oni mají také dobré důvody přemýšlet o svých špičkách.

* Bude nějaká schůzka mezi vámi, premiérem a prezidentem, na které by se vyjasnilo, kdo a jak se bude na předsednictví z českých politiků podílet?

Evropské radě bude předsedat premiér. K tomu má mandát od vlády. Pokud jde o další role, tak o tom mluvíme a určitě bude mít prezident svou roli. Zatím ale čekáme. Nejde přece na jedné straně říkat, že naše předsednictví nemá žádný význam a smysl, a na druhé straně usilovat o nějakou roli. Počkejme si na novoroční projev pana prezidenta, a pak uvidíme.

* Nemyslíte si, že postoje našich vrcholných politiků nevytvářejí dobrou image České republiky v Evropské unii?

Jasně. Ale pravdou je, že je tato smlouva u nás vnímána kontroverzně a že proto vyžaduje politickou debatu.

* Většině českých občanů ale Lisabonská smlouva nevadí.

Kdepak. Sedmdesát procent lidí je pro Evropskou unii, ale pro Lisabonskou smlouvu je asi tak pětatřicet procent Čechů.

* Tomu se mi nechce věřit.

To vyplývá z průzkumů.

* Opravdu? Vždyť naprostá většina Čechů ani neví, co v té Lisabonské smlouvě je. Michaela Jelínková (mluvčí vicepreméra, přítomná u rozhovoru): A to je ten

důvod, proč je sedmdesát procent lidí proti.

* Taková čísla jsem ještě neslyšel. Michaela Jelínková (mluvčí vicepreméra):

To si můžete vyhledat.

* Vy opravdu tvrdíte, že sedmdesát procent lidí je proti Lisabonské smlouvě? Michaela Jelínková: Můžete si to vyhledat

v databázi ČTK.

* To rád udělám. (Podle průzkumu agentury STEM zveřejněného v listopadu je pro smlouvu 47 procent Čechů, proti 53, jen 23 procent ale uvedlo, že má o smlouvě dostatek informací, pozn. red.) Nezdá se vám, pane vicepremiére, že heslo naší kampaně „Evropě to osladíme“, je svou dvojsmyslností trapné a neadekvátní? Místo toho, abychom byli rádi, že můžeme předsedat ostatním Evropanům, tak jim to chceme osladit. Proč?

Osladíme jim to. Právě díky tomuto heslu se neuvěřitelně rychle zpropagovalo téma našeho předsednictví a pravdou je, že Češi jsou jedním z nejvíce váhajících národů, co se týká prohlubování evropské integrace. To není náhoda, že je český parlament poslední z členských zemí, který se bude k Lisabonské smlouvě vyjadřovat.

* Není to spíše tak, že neváhají občané, ale váhají politici ODS a proti jsou poslanci za KSČM?

My jsme čekali na rozhodnutí ústavního soudu a teď to schvalování bude pokračovat.

* A jakou mají nyní představitelé evropských států vůbec důvěru k českým politikům? Neobávají se, že se třeba některé důležité rozhovory mezi státníky objeví druhý den v novinách? Narážím na zveřejnění velmi neformálně vedeného rozhovoru mezi Mirkem Topolánkem a francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym.

Já jsem teď byl v Berlíně a tam mi vyprávěli, že se něco podobného stalo i kancléřce Merkelové. Ona pak rozhodla, že se už žádné záznamy z jednání nikdy dělat nebudou.

* A už se zjistilo, jakým způsobem došlo k úniku toho záznamu?

Někdo prostě porušil pravidla hry.

* Takže je to doslovný záznam jejich rozhovoru?

Vypadá to tak, ale není.

* „Víš, co to je, být sám proti všem Arabům? Mít je na telefonu? Jsou hrozní, přísahám,“ vysvětloval Sarkozy Topolánkovi.

Já jsem u toho jednání byl a takhle to tam přesně nezaznělo.

* Takové věty mohou způsobit, že se na Francii zaměří třeba teroristé z Al-Káidy. Uvědomují si to vládní úředníci?

Znovu opakuji, že takto to řečeno nebylo.

* A jak to bylo řečeno?

To vám říkat nebudu.

* Jak spolu vlastně oba politici mluvili?

Francouzsky a česky.

* „Chápu, proč to říkáš,“ reagoval Topolánek podle záznamu na Sarkozyho, „Unie pro Středomoří je tvoje dítě, vypiplal sis ho. A bez francouzské výživy to miminko nepřežije. Chceme mít smířlivý postoj,“ dodal premiér. To jsou zvláštní formulace.

A co je na tom zvláštního? Jak jste si představoval, že politici mezi sebou hovoří?

* To není zrovna výkvět diplomatického jazyka, nebo ano?

Tohle bylo jedno z nejzajímavějších jednání, jaká jsem zažil.

* Prezident Klaus to komentoval tak, že on se takhle familiérně během jednání se zahraničními politiky nechová. Že on reprezentuje Českou republiku daleko důstojněji.

Vy jste už někdy zažil Václava Klause při nějakém jednání? Zeptejte se německé kancléřky, jak s ní naposledy jednal.

* To bohužel nemůžu. Řekněte mi to vy.

To tedy opravdu ne.

* Na druhou stranu by to taky mohlo trochu vypadat jako hra ve prospěch Mirka Topolánka těsně před kongresem. Že dokáže i s francouzským prezidentem jednat jako rovný s rovným.

Naopak si myslím, že když někdo ten záznam pouštěl, tak spíše chtěl premiérovi uškodit.

* Já jsem si přečetl komentáře „nejmenovaných diplomatů“, které zveřejnila MF Dnes, v nichž se píše o tom, že to je důkaz, že se Topolánek dostává do evropské politické extraligy.

K tomu není potřeba zveřejňovat záznam, který na veřejnost nepatří. Myslím, že se to může ukázat i na tiskové konferenci, která byla v Elysejském paláci a ze které se pak ve všech novinách objevila fotografie na první straně.

* A ty závěry, které z té konverzace vyplývají, jsou správné? Že Francouzi budou mít během našeho předsednictví na starosti Unii pro Středomoří a výměnou za to bude Česko do roku 2011 předsedat iniciativě Východní partnerství?

Ne. Takhle to tam přece není.

* Z toho zveřejněného rozhovoru to ale vyplývá, ne?

Vondra se obrací na svou mluvčí: „Co jsme to tady vymysleli?“ Pak dlouho mlčí a nakonec se ptá: „Tak co byste teď odpověděla? Vy si tady esemeskujete. Posloucháte to vůbec?“ Michaela Jelínková: Samozřejmě. Vondra: Tak odpovězte panu Šímovi. Michaela Jelínková: On to ale nedokončil.

* Nedokončil? Já vám to tedy zopakuji. Jestli je pravda, že jsme se s Francouzi domluvili na výměně šéfování Středomoří za Východní partnerství.

Vondra: Takhle to tam ale nepadlo.

* Takže to tak nebude?

Michaela Jelínková: Já si myslím, že je stěžejní, že budeme mít na starosti Východní partnerství.

* Takže ho budeme mít. A Francouzům zůstane to Středomoří?

Vondra: My jsme Francii slíbili, že se bude moci spolupodílet během našeho předsednictví na práci ve Středomoří společně s námi. Bude to taková česká sklenice, ve které bude také francouzský koňak. Výměnou za to jsme domluvili, že se náš člověk dostal na jednání G 20 ve Washingtonu, ačkoliv nejsme žádná velmoc. Dosáhli jsme také toho, že propojíme naše předsednictví s prací v eurozóně a že bude klimatický balíček upraven tak, aby jeho realizace nepoškozovala zájmy českého hospodářství, a že v neposlední řadě bude naše vstřícnost vůči Francii při řízení středozemního společenství vyvážena tím, že na oplátku podpoří ustavení Východního partnerství, které je zase důležitější pro nás než pro Francii. Tečka.

Alexandr Vondra narodil se 17. srpna 1961 N vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK, obor geografie N působil jako správce asijských sbírek Náprstkova muzea N v roce 1989 byl mluvčím Charty 77 a jedním z autorů petice Několik vět N za svou činnost proti komunistickému režimu byl vězněn na Ruzyni a Pankráci N v listopadu 1989 byl jedním ze zakladatelů Občanského fóra N 1990 – 92 zahraničně-politický poradce prezidenta Václava Havla N 1997 – 2001 velvyslanec v USA N v září 2006 se stal ministrem zahraničí ČR N v říjnu 2006 byl zvolen senátorem N od ledna 2007 je místopředsedou vlády pro evropské záležitosti N je členem ODS N s manželkou Marinou má tři děti