Aktuálně

31. 12. 20087:37

Vicepremiér A. Vondra odstartuje o silvestrovské půlnoci české předsednictví

Místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra se o půlnoci ze 31.12.2008 na 1.1.2009 zúčastní pořadu Silvestrovská noc s Andělem na ČT 2, kde na dálku spustí slavnostní nasvícení kyvadla „Stroj času“ na pražské Letné při příležitosti zahájení českého předsednictví EU.

Slavnostní spuštění kyvadla o půlnoci z 31.12.2008 na 1.1.2009 bude znamenat:

a) nasvícení znaku Evropské unie a loga českého předsednictví sodíkovými lampami

b) nasvícení pyramidy strojovny

c) nasvícení červené ručky kyvadla

d) rozsvícení led diodové trikolory na kyvadle

e) spuštění elektronického odbíjení

Pyramida strojovny bude modře osvětlena a ponese znak EU, červené taktující kyvadlo pak bude zvýrazněno po stranách bílou a modrou LED diodovými lištami. Součástí vizualizace bude i logo českého předsednictví. Všechny tyto prvky společně vytvoří symboliku České republiky a jejího předsednictví.

Kinetická plastika "Stroj času" byla vybudována jako dočasná stavba v roce 1991 u příležitosti Všeobecné československé výstavy v Praze dle návrhu prof. V.K. Nováka. Jedná se o ojedinělé umělecké dílo subtilních rozměrů, které je vhodně zakomponováno na masivní podstavec bývalého památníku v perspektivním úběžníku Pařížské ulice, s dálkovým průhledem ze Staroměstského náměstí a viditelností z vltavského nábřeží. Vizualizace plastiky slavnostním osvětlením přispěje jedinečným způsobem k prezentaci Předsednictví ČR v Radě EU.

Příležitost pro média: 31. prosince 2008, 23:59 – 0:01, 1. ledna 2009: možnost záběrů slavnostního startu CZ PRES v Čechova mostu

Nasvícení kyvadla je plánováno po celou dobu předsednictví do 30.6.2009.