Aktuálně

7. 1. 20098:27

K. Schwarzenberg: Zaznamenali jsme určité nadějné prvky

Shrnutí projevu předsedy rady ministrů zahraničí EU Karla Schwarzenberga na tiskové konferenci po příletu delegace EU z Blízkého východu do Prahy.

Na Blízký východ jsme jeli s realistickými cíly. Se svými evropskými kolegy jsme tuto cestu začali připravovat okamžitě, když bylo evidentní, že události v Gaze jdou nebezpečným směrem. Cestu jsme připravili ve formátu Trojky (Předsednictví, Evropská komise, Evropská rada), kterou považuji za silný nástroj společné evropské politiky.

Doprovodil nás ministr zahraničí Švédska Carl Bildt, jakožto představitel nadcházejícího předsednictví, a francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner, kterého jsme přizvali, aby byl zajištěn plynulý přechod z předsednictví francouzského. K našemu úsilí se přidal i francouzský prezident Nicolas Sarkozy, což bezpochyby pozici Evropské unie posílilo.

Výsledkem naší cesty nebylo dosažení příměří, i když hledání cesty k němu byl jeden z hlavních cílů. V tomto směru mezi účastníky konfliktu ještě zdaleka shoda nepanuje. Zaznamenali jsme ale určité nadějné prvky, na těch je však ještě třeba společnými silami dál tvrdě pracovat. Vysoký představitel Evropské unie Javier Solana, který byl součástí mise, dál pokračuje v rozhovorech v regionu.

Při našich jednáních jsme věnovali velkou pozornost humanitární otázce. Tu během mise zdůrazňovala i evropská komisařka pro vnější vztahy Benita Ferrero-Waldnerová.

Také jsem opakoval své stanovisko o Hamasu všem partnerům – a to že je jasné, že Hamas boje začal, a tudíž je viníkem konfliktu. Nicméně musíme vnímat utrpení všech obyvatel Gazy, kteří jsou přímo pod střelbou, ve velmi svízelných okolnostech - a pobouření všech arabských států, obzvláště těch, které jsou v regionu, což oslabuje pozici legitimní vlády prezidenta Abbáse. Utrpení civilistů v Gaze je však to, co nás v tuto chvíli tíží nejvíce.

Zdrj: MZV ČR