Na pravou míru

8. 1. 200914:48

Nepravdivá informace o kritice J. Fischera na adresu mise Trojky

Tisková mluvčí Ministerstva zahraničních věcí ČR Zuzana Opletalová uvádí na pravou míru nepravdivou zprávu o kritice Joschky Fischera na adresu blízkovýchodní unijní mise Trojky vedené ministrem Schwarzenbergem.

V dnešních novinách a dalších médiích vyšla nepravdivá zpráva o výroku německého politika Joschky Fischera na adresu blízkovýchodní unijní mise Trojky vedené ministrem Schwarzenbergem. Zdrojem byla zpráva čtk s následujícím zněním (úryvek):

„Poslední mise takzvané trojky EU na Blízký východ, kterou vedl ministr zahraničí předsedajícího Česka Karel Schwarzenberg, byla podle bývalého německého ministra zahraničí Joschky Fischera chaotická a ostudná. Bývalý vrcholný politik německých Zelených to řekl v rozhovoru pro čtvrteční vydání týdeníku Die Zeit.“


Skutečný překlad německého originálu je přitom jiný a je z něj evidentní, že Joschka Fischer nekritizuje misi trojky vedené ministrem Schwarzenbergem, neříká o ní, že byla směšná a ostudná, ale kritizuje fakt, že vystupování EU a evropských vlád je chaotické, což se například ukázalo i na Blízkém východě, kde vystupovalo ve stejnou dobu více evropských delegací:

Český překlad:

Jako Evropané máme problém: současné chaotické vystupování EU a evropských vlád by nám mělo vehnat ruměnec studu do tváře. Právě proto je třeba litovat, že spolková vláda silněji nevyužívá německé váhy k dosažení jednotného evropského vystupování. Je to tato evropská slabina, která se nám všem vrací. Podívejte se přece, co se tyto dny děje: nyní tady objíždí EU Troika s doprovodem dalších ministrů zahraničí a francouzský president dělá tomuto podniku ještě navrch konkurenci. Jako Evropané se tím přece zesměšňujeme. To je diplomatický bleší cirkus.

Zuzana Opletalová, tisková mluvčí MZV