Aktuálně

9. 1. 200910:12

Prohlášení předsednictví k Blízkému východu

Předsednictví je hluboce znepokojeno pokračující izraelskou vojenskou akcí v Gaze a pokračujícími raketovými útoky na Izrael. Vyzýváme všechny strany, aby se zdržely akcí, které by dále stupňovaly již tak napjatou situaci.

Předsednictví vítá dohodu dosaženou v Radě bezpečnosti OSN v New Yorku a vyzývá všechny strany, aby plně implementovaly rezoluci 1860 RB OSN.

Předsednictví vyjadřuje politování nad pokračujícími násilnostmi, které vedly k nárůstu civilních obětí v Gaze a Izraeli. Vyjadřujeme upřímnou soustrast rodinám palestinských a izraelských obětí. Předsednictví opakuje výzvu k okamžitému zastavení vojenských akcí na obou stranách. Musí dojít k bezpodmínečnému zastavení odpalování raket na Izrael ze strany Hamásu a k ukončení vojenské akce ze strany Izraele.

Předsednictví je hluboce znepokojeno ostřelováním humanitárních konvojů a zabitím humanitárních pracovníků, které vyústilo k přerušení humanitárních operací. Vyzýváme Izrael k úzké spolupráci s mezinárodními organizacemi. Předsednictví pevně věří, že pouze úplné a okamžité příměří umožní dodávky a distribuci velkého množství humanitární pomoci, kterou Gaza zoufale potřebuje a umožní obnovu základních služeb.

Předsednictví sdílí obavy Izraele ohledně pašování zbraní do Gazy. Evropská unie zkoumá možnosti, jak asistovat při zabezpečení hranice v rámci mezinárodní mise. Evropská unie je i nadále připravená znovu rozmístit misi EUBAM Rafah a zkoumá možnosti rozšíření asistence na ostatní přechody. Předsednictví rovněž vyzývá Izrael k plnému otevření hraničních přechodů s Gazou, aby byl umožněn pravidelný a předvídatelný pohyb osob, humanitární pomoci a komerčního zboží. Pevně věříme, že životaschopná ekonomika Gazy je klíčová pro udržitelný mír.

Evropská unie nadále věří, že dvoustátní řešení zůstává nejlepší nadějí pro trvající mír. Současná krize pouze dokládá, že pokrok v mírovém procesu je potřeba více než kdy jindy. Předsednictví naléhá na strany, aby v mírovém procesu v roce 2009 pokračovaly. Rovněž věříme, že palestinská jednota musí být naléhavě obnovena. S ohledem na to podporujeme úsilí Egypta a LAS a zdůrazňujeme potřebu dosáhnout hmatatelného pokroku v rámci palestinského usmíření.