Tiskové zprávy

12. 1. 200917:30

České předsednictví plánuje svolat donorskou konferenci k situaci v Gaze

Ministr zahraničí ČR Karel Schwarzenberg je připraven svolat mezinárodní donorskou konferenci kvůli naléhavé humanitární situaci obyvatel Gazy

Předseda rady ministrů zahraničních věcí Evropské unie a ministr zahraničních věcí České republiky Karel Schwarzenberg nadále považuje zastavení nepřátelských akcí a dosažení udržitelného příměří, jak k němu opakovaně vyzvala EU i rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 1860, za hlavní a bezprostřední cíl našeho úsilí. Zároveň s rostoucím znepokojením sleduje zhoršující se humanitární situaci v pásmu Gazy a je přesvědčen o tom, že již v této chvíli je třeba vážně uvažovat o krocích, které bude nutné podniknout, jakmile bude příměří dosaženo.

Ministr proto považuje za potřebné svolat mezinárodní donorskou konferenci, která by reagovala jak na naléhavé humanitární potřeby obyvatel pásma Gazy, způsobené probíhajícími boji, tak se i zamyslela nad dlouhodobější perspektivou jeho rekonstrukce. České předsednictví je připraveno se této úlohy ujmout v co nejbližší možné době.