Aktuálně

12. 1. 200917:51

Premiér: Domácí politika je absolutní prioritou

Předseda vlády Mirek Topolánek dnes v souvislosti se změnami ve složení vlády zdůraznil, že domácí politika pro něj nadále zůstává prioritou.

Premiér: Domácí politiku beru jako absolutní prioritu

Jako absolutní prioritu premiér na dnešní tiskové konferenci po jednání vlády označil dění na domácí politické scéně.  "Chtěl bych seznámit veřejnost s kroky, které jsem delší dobu signalizoval," uvedl premiér k obměně svého kabinetu. Změny by podle premiérových slov měly do práce vlády přinést novou dynamiku, umožnit zefektivnění práce kabinetu a zlepšit komunikaci s občany.

Předseda vlády vyjádřil uznání všem odstupujícím ministrům a označil jejich přístup k dnes oznámenému rozhodnutí jako naději na změnu politické kultury v České republice.  

Premiér o změnách ve složení vlády hovořil 11. ledna následujícím způsobem:

Pravdou je, že už těch prvních devět nebo deset dnů nového roku ukázalo, že problémy, které tato vláda bude řešit jsou zcela odlišné od toho, co očekávala možná ještě na začátku svého fungování a jsou odlišné od toho, co si myslí opozice. My opravdu máme velký úkol zvládnout dopady ekonomického ochlazení na Českou republiku. To je problém číslo jedna. 

A pokud buduji vlastně krizový štáb pro krizovou vládu, pro určité období, tak mně půjde o to, aby ta vláda měla stabilitu a byla akceschopná. A v tomto smyslu ode mne nečekejte nějaké zásadní rozhodnutí, není to rezignace na změny, ale je to spíše rozhodnutí situace a já se rozhodnu, jestli ty změny proběhnou nebo ne fakticky v nejbližších hodinách.