Aktuálně

13. 1. 20096:58

Maximum pro podopru mléčného sektoru

Ministerstvo zemědělství pokračuje v intenzivních jednáních o řešení kritické situace v sektoru mléka.

1. náměstek ministra zemědělství Ivo Hlaváč dnes jednal s prezidentem Potravinářské komory ČR Miroslavem Tomanem o zemědělských prioritách a programu českého předsednictví, včetně aktuální situace v odvětví mléka. Už včera večer se ministr Gandalovič sešel se zástupci obchodních řetězců.

Jako předseda jednání rady ministrů příští týden v Bruselu je ministr připraven poskytnout tématu odpovídající prostor.

Situaci na trhu s mlékem ministr Gandalovič od počátku označuje za velmi vážnou, proto se ji snaží řešit už od poloviny prosince. Už v průběhu minulého týdne se setkal se zástupci Agrární komory, České asociace soukromého zemědělství, ale také se zástupci zpracovatelů a obchodních řetězců, kteří na včerejším jednání potvrdili ochotu a připravenost k projednání konkrétních návrhů, které by zvýšily prodej či prodejnost mléčných výrobků a pomohly tak řešit stávající odbytovou krizi v tomto sortimentu na českém trhu. Další jednání probíhají nebo budou následovat, a to na úrovni ministra i jeho náměstků. O vážnosti situace také ministr Gandalovič informoval eurokomisařku Mariann Fischer Boel na zasedání Evropské komise v Praze 7. ledna.

„Jako předsednická země chceme dát jednáním o situaci v mléčném sektoru maximální prostor a pozornost na jednání rady ministrů v Bruselu 19. ledna. Vzhledem k závažnosti celé problematiky předpokládáme, že některá z členských zemí EU téma podpory sektoru otevře,“ uvedl ministr Gandalovič.

„Jsem rád, že se jednání o situaci v mléčném sektoru dostane v Bruselu zasloužené pozornosti, a doufám, že ministr Gandalovič bude mít na zřeteli zájmy zpracovatelů,“ podotkl prezident Toman.

MZe v uplynulých dnech už oznámilo konkrétní kroky a nástroje, které by měly přispět k řešení. „Prostřednictvím Podpůrného a garančního lesnického a rolnického fondu připravuje ministerstvo zemědělství finanční pomoc pro zemědělce ve výši 300 miliónů korun na podporu národních garančních programů,“ doplnil 1. náměstek Ivo Hlaváč.

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí MZe