Aktuálně

14. 1. 200913:11

Premiér: Lisabonská smlouva musí být prostředek, nikoliv cíl

Premiér v evropském parlamentu hovořil o Lisabonské smlouvě a vyjádřil se rovněž k situaci v Gaze.

"Nemíním teď půl roku preferovat své osobní názory nebo názory stranické, ale vést zodpovědně Evropskou unii, uvedl premiér. Předseda Evropské komise José Manuel Barroso pozitivně hodnotil aktivní přístup České republiky při řešení aktuálních problémů Unie. "Jsem rád za to, jak Česko zvládlo události v prvních dnech letošního roku. Ukázalo se, že priorita tří E, tedy ekonomika, energetika a mezinárodní vztahy, byly zvoleny naprosto vhodně. Ukázalo se to právě už na začátku tohoto roku. Bezpochyby už to, že našimi předsedy jsou Češi, je velice důležité. Je to poprvé, kdy někdejší člen varšavského paktu přejímá zdopovědnost," zdůraznil J. M. Barroso. 


K českému předsednictví se rovněž vyjádřil předseda socialistické frakce Evropského parlamentu martin Schulz: "Máme velký zájem na úspěchu vašeho předsednictví. Na počátku vašeho předsednictví jsem měl tak trochu pochyby, (...) ale nyní bych řekl, že vše dobře zvládáte. Výsledky vašich aktivit jsou pozitivní."

Na tiskové konferenci se poté premiér vyjádřil k ostře sledovanému průběhu ratifikace Lisabonské smlouvy.  "Lisabonská smlouva nemůže být mantra, je to prostředek pro lepší fungování EU. Nemůže být vynutitelná. To, že jsem ji podepsal, neznamená, že budu ovlivňovat horní a dolní komory parlamentu. Nemůžeme ani ovlivňovat rozhodnutí irského lidu,“ uvedl premiér. "Chceme více času, kolik měly členské země, které se mohly se smlouvami sžít a implementovat je." 

Ve stejném duchu premiér  vysvětloval postoj ČR k Lisabonské smlouvě na setkání s Konferencí předsedů EP, které se uskutečnilo 4. 12. 2008 v Praze. "Lisabonská smlouva je pátým dokumentem v průběhu posledních šestnácti let. Po maastrichtské, amsterodamské  byla přístupová smlouva podle Nice, poté se Češi vyslovili v referendu pro vstup do Evropské unie. Následně zde byla neúspěšná Ústava a nyní je třeba vstřebat další smlouvu. Pro nás to je rychlý proces," vysvětlil premiér postoj Čechů k nejdiskutovanějšímu dokumentu v Unii. "Není nejlepším dokumentem, jakým by mohla být, nicméně je nyní za daných podmínek nejlepší a jedinou možnou alternativou," řekl na prosincovém setkání premiér. 

Na adresu euroskepticismu premiér uvedl, že se jedná o trochu umělý problém. "Směřování České republiky je evropské. Česká republika z Evropy nikdy neodešla," zdůraznil Mirek Topolánek.

Předseda Evropské komise v této souvislosti řekl, že si je ratifikací Lisabonské smlouvy Českou republikou jistý. "Musíme ale respektovat vnitřní postupy podle ústav jednotlivých zemí," zdůraznil J. M. Barroso.

Jedním z ústředních témat jednání v Evropském parlamentu byla energetika, jedna z priorit českého předsednictví. "Chci garantovat, že najdeme takové řešení, které bude ku prospěchu občanům Evropské unie," uvedl premiér na adresu aktuální situace s dodávkami plynu Evropy. V otázce budoucího prosazování této priority premiér vyzdvihl důležitost diverzifikace dodavatelských a přepravních cest. "Je zřejmé, že například budování plynovodu Nabucco je otázkou nejvyšší priority, stejně jako podpora výstavby nových ropovodů," uvedl Mirek Topolánek.


Premiér se na tiskové konferenci ve Štrasburku rovněž vyjádřil k situaci v Gaze. Uvedl, že ustavení samostatného palestinského státu se silnou administrativou by mohlo představovat jedno z řešení odblokování vývoje na Blízkém východě. Současně připomněl nutnost konání donorské konference, jejímž iniciátorem je právě české předsednictví. ""My jsme to navrhli jako iniciativu, která vypadá, že teď nebude naplněna. K dárcovské konferenci musí dojít a je jedno, kdo ji zorganizuje," zdůraznil premiér.

Podle dnešního vyjádření předsedy rady ministrů zahraničních věcí a ministra zahraničních věcí ČR Karla Schwarzenberga se obrysy řešení konfliktu začínají rýsovat. "Rozmístění monitorovací mise by mohlo v této situaci pomoci, EU je připravena znovu vyslat své pozorovatele na hraniční přechod v Rafahu a také je připravena rozšířit mandát hraniční mise," potvrdil Karel Schwarzenberg.