Aktuálně

16. 1. 200913:55

Premiér považuje situaci na Slovensku za velmi vážnou

Předseda vlády Mirek Topolánek a slovenský premiér Robert Fico na tiskové konferenci představili znění společného prohlášení k situaci s dodávkami plynu z Ruské federace.

Společné prohlášení předsedy Evropské rady M. Topolánka a předsedy slovenské vlády R. Fica

Vzhledem k přetrvávajícím zásadním problémům s dodávkami ruského plynu na území SR byly nalezeny dvě technické možnosti alternativních dodávek.

Vzhledem k přetrvávajícím zásadním problémům s dodávkami ruského plynu tranzitem přes Ukrajinu na území SR byly nalezeny dvě technické možnosti alternativních dodávek cca 20 miliónů krychlových metrů plynu na Slovensko.

První možností je swapová operace mezi Ruskem, Ukrajinou a Slovenskem.

Druhou jsou dodávky prostřednictvím plynovodu Jamal přes ČR.

Bez uskutečnění těchto opatření v průběhu nejbližších dnů se slovenská ekonomika dostane do kritického stavu včetně snížení dodávek pro zásobování obyvatelstva. V této situaci SR očekává projev evropské solidarity.

ČR a RWE Transgas potvrdily technickou připravenost uskutečnit transit nouzových dodávek přes území státu. Tyto dodávky nejsou uskutečnitelné bez souhlasu společností EON – Ruhrgas a Gdf – Suez, které jsou zároveň akcionáři SPP, postoupit tento objem ve prospěch SR.

O tomto řešení bude informovat předseda slovenské vlády R. Fico a předseda Evropské rady M.Topolánek kancléřku SRN A. Merkelovou a prezidenta Francie N. Sarkozyho.

Mirek Topolánek: Vnímáme situaci na Slovensku jako velmi vážnou

Český předseda vlády v úvodu tiskové konference potvrdil, že vnímá situaci s absencí dodávek plynu na Slovensku jako velmi vážnou. Se slovenským premiérem podle svých slov udržuje denně intenzivní kontakt, Robert Fico na tiskovém brífinku premiéru Mirku Topolánkovi poděkoval za rychlé sjednání společné schůzky, která se uskutečnila v pražské Kramářově vile. Oba premiéři následně představili výše uvedené prohlášení. "Odráží realitu a negarantuje dlouhodobé a systémové řešení," uvedl na adresu textu český premiér.