Tiskové zprávy

16. 1. 200915:09

Prohlášení premiéra ke 40. výročí upálení Jana Palacha

Je tomu 40 let, co se Jan Palach rozhodl vykoupit hříchy společnosti, která upadala do komunistické normalizace. Je tomu čtyřicet let, co se mladý student obětoval za nás za všechny. Je tomu čtyřicet let, co jeden odvážný muž dobrovolně zaplatil vlastním životem, aby zastavil zlo v jeho zdánlivě nezadržitelném postupu.

Právě ta zdánlivá nezadržitelnost zla paralyzovala drtivou většinu ostatních. Těch, kteří nevěřili, že se proti komunismu dá ještě něco udělat. Mnozí říkali, že Palachova oběť byla marná. Ale mýlili se. I když dvacet let žila vzpomínka na Jana Palacha jen v podzemí, jen potají, v lednu 1989 se síla jeho oběti režimu připomněla naplno.

„Palachovým týdnem“ od 16. ledna 1989 odstartovala definitivní fáze porážky totality. Mohutné demonstrace, které komunistická policie sice tvrdě potlačovala, ale nedokázala jim zabránit, jasně ukázala, že vzpomínka na oběť Jana Palacha byla stále živá, byla stále symbolem komunistického útlaku a účinně mobilizovala odpor proti režimu.

Dnes nás od 16. ledna 1989 dělí stejná doba, jako 16. leden 1989 od 16. ledna 1969. Dvacet let trvalo, než oběť Jana Palacha přinesla plody svobody. Po dalších dvaceti letech máme svůj další osud plně ve svých rukou. Jen na nás záleží, zda půjdeme cestou, ke které nás nasměroval Jan Palach, nebo budeme opět ochotni vyměnit naši svobodu za iluzi falešných jistot a zdánlivého bezpečí.

Mirek Topolánek, předseda vlády ČR