Aktuálně

16. 1. 200913:11

Jednání Trojka EU - Jihoafrická republika potvrdilo prohloubení strategického partnerství

Evropská unie a Jihoafrická republika se v rámci jednání Trojka EU-Jihoafrická republika dohodly na způsobu prohloubení partnerství v pěti nových oblastech.

Navázaly tak na společný summit v Bordeaux z roku 2008 a dnes dohodu stvrdily společnou deklarací. Strategické partnerství mezi EU a JAR se rozšířilo o následující nové oblasti: migrace, vesmír, zdraví, námořní doprava a energetika.

Právě energetika a energetická bezpečnost patří mezi priority českého předsednictví, které na jednání reprezentoval ministr zahraničních věcí ČR a předseda rady ministrů zahraničních věcí EU Karel Schwarzenberg. Obě strany se proto dohodly, že ještě v době českého předsednictví se uskuteční první setkání Fóra energetického dialogu mezi EU a Jihoafrickou republikou. Oblast energetiky a jejího dopadu na životní prostředí totiž EU i JAR považují za důležitou problematiku globálního rozměru .

Evropská unie a Jihoafrická republika diskutovaly také regionální a globální otázky, jako je finanční krize či změny klimatu, a dále mírové a bezpečnostní otázky aktuální nejen pro africký kontinent, ale i EU. Tedy například situaci v Súdánu, Somálsku a Zimbabwe, kde EU vyjádřila hluboké znepokojení nad stavem lidských práv a v souvislosti s tím EU zvažuje další restriktivní opatření. Tématem byla také situace na Blízkém východě a oblast Západního Balkánu.